Pátek 4. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Voda zaměstnává hasiče i ve Středočeském kraji

Voda valící se v řekách a potůčkách, padající z nebe nebo prosakující do sklepů a garáží rodinných domků už druhý den přidělává práci hasičům, dobrovolným hasičům i představitelům obcí kolem menších i větších toků.

Problémy s Loděnickým potokem, řekou Skalicí, Litavkou, Mrlinou a především s řekou Berounkou jsou už od čtvrtka 13. ledna na Příbramsku, Berounsku a Praze-západ. Ve dne i v noci se jejich stavy monitorují, o aktuální situaci se informují místní občané i chataři, zasedají povodňové komise…

Převážně v západní části Středočeského kraje hasiči pomáhají s čerpáním vody ze sklepů – například na Rakovnicku v obci Městečko nebo Rynholec, na Kladensku v Dolanech, Žilině, Drnku nebo v Kladně-Švermově, na Praze-východ v Myslíně a Svojeticích či na Příbramsku v zahrádkářské kolonii v Brodu. V Letech na Praze-západ hasiči čerpali vodu z železničního podjezdu. Ve Vlašimi zase hasiče volali k případu, kdy se pět osob snažilo na raftu sjet jez. Svůj úmysl si „odvážlivci“ nenechali vymluvit, takže hasiči museli počkat, jak to dopadne. Sjeli a hasiči se mohli vrátit ke své práci.

Na mnohých místech v kraji prší. Voda v potocích i řekách stoupá. V odpoledních hodinách by měla Berounka dosáhnout v Berouně desetileté vody a kulminovat má kolem 16. hodiny. Hasiči jsou připraveni okamžitě kamkoliv vyjet a začít pomáhat.

FOTO: mjr. Ing. Pavel Šimek, ÚO Beroun

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet