Pátek 4. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Série požárů motorových vozidel ve Zlínském kraji

Dnes vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči na požáry motorových vozidel ve Zlínském kraji.

10:47 – Podlesí, Valašské Meziříčí

Jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí vyjela s jedním zásahovým vozem na hlášený požár osobního auta. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním tahu I/57 došlo k požáru osobního auta zn. Peugeot 405.

Starší řidič zjistil problémy s autem za jízdy ze Vsetína na Valašské Meziříčí a následně došlo k požáru v motorovém prostoru. S vozidlem ihned zastavil u krajnice a vystoupil. Po zastavení se požár rozhořel. Jako první nabídl svou pomoc řidič kamionu, který projížděl kolem, zastavil a poskytl svůj přenosný hasicí přístroj. Na uhašení požáru to však nestačilo.

Hasiči byli na místě události za tři minuty od výjezdu ze stanice. Bleskově bylo nataženo vysokotlaké vodní vedení a požár se podařilo postupně lokalizovat i uhasit. Zásahem hasičů nedošlo k rozšíření plamenů na celý vůz.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo na technickou závadu vozu. Požár zničil jak motorový prostor, tak i část palubní desky auta. Způsobená škoda byla odhadnuta na 30.000 Kč.

10:31 – Všemina

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela s jednou cisternou na hlášený požár autobusu v areálu firem ve Všemině. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru minibusu zn. Iveco.

Zaměstnancům firmy se podařilo požár lokalizovat pomocí tří přenosných práškových hasicích přístrojů před příjezdem hasičů a zabránit tak dalšímu nebezpečnému rozšíření.

Hasiči po příjezdu požár dohasili a zabezpečili proti případnému dalšímu rozhoření. Minibus byl postupně odvětrán a hasiči poškozené vozidlo preventivně překontrolovali také termokamerou.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Zaměstnanci požár na odstaveném voze včas zpozorovali a účinně zasáhli před hasiči pomocí přenosných hasicích přístrojů. Požár vůz značně poškodil a škody byly odhadnuty na 500.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada, která se dále zkoumá.

09:33 – Zlín

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela s jedním zásahovým speciálem, posílena o jednotku hasičů statutárního města Zlína, na hlášený požár osobního auta u I. segmentu na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru osobního auta zn. Lancia.

Řidič po zastavení zpozoroval požár v motorovém prostoru. Sám se ho také pokusil hasit pomocí vody a následně i poskytnutým přenosným hasicím přístrojem z okolí. Hasiči po dojezdu vozidlo překontrolovali proti dalšímu případnému rozhoření. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování odhalilo technickou závadu na voze. Požárem způsobená škoda na zničeném motoru byla odhadnuta na 20.000 Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet