Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Trojboj v netradičních hasičských disciplínách

Jde o jednodenní soutěž ve třech disciplínách.

První disciplínou je „Štafeta požárních dvojic“. Je to napodobenina disciplíny ze hry Plamen u dětí, ale specificky upravená pro dospělé. Dá se při ní zažít celkem dost zábavy.

Druhou disciplínou je „Požární útok“, ale s klasickým útokem má společný snad jen název. Spočívá v tom, že družstvo je nastoupeno na startovní čáře jen ve spodním prádle a na pokyn startéra přeběhne asi 15m na metu „šatna“, kde se ustrojí a běží dál asi 10m k vozidlu, které je v klidu jako v garáži. Pak pod majáky přejedou asi 500m k vodnímu zdroji, kde shodí PS 12 na určené místo a velitel s čísly 1 a 2 vyrazí na průzkum, a mezitím další čísla už dělají svoje. Prostě jako u opravdového požáru. V cestě jim stojí překážky jako „okno“, „žebříková stěna“, „tunel“. Oknem musí prolézat vždy jako jediným vchodem do objektu. Útok samozřejmě končí sestříknutím terčů. V této soutěži naprosto nerozhoduje výkon stroje, ale jen dovednosti a mrštnost členů družstva.

Poslední disciplínou je „Záchrana zraněného pomocí člunu“. Zde družstvo nasedne do raftu a pádluje asi 200m, kde vystoupí, běží dalších asi 100m ke zraněné osobě, kterou šetrně!!! naloží na nosítka, a běží s ní k raftu, do kterého ji naloží. Pádlují zpět ke „startu“, zde ji zase vyloží a přenesou za cílovou čáru.

Loňský ročník byl strašně silným zážitkem. Po soutěžích jezdím už celkem dlouho, ale takovou hasičskou soudržnost jsem ještě neviděl. Všichni fandili všem a nikoho nezajímalo, že se vlastně neznáme.

Jakub Kotačka
SDH Staré Město

Pravidla soutěže
Trať dvojic
Sdílet