Pátek 4. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Berounka hlídaná ze země i ze vzduchu

Stav Berounky byl v sobotu 15. ledna bedlivě sledován nejen ze zaplavovaných břehů, ale také z kabiny vrtulníku Policie ČR. Naštěstí voda v řece v průběhu dne přestala stoupat.

Zklidňovat se začaly i její přítoky. Lidé, bydlící kolem rozlitých toků, chataři, členové povodňových komisí, profesionální i dobrovolní hasiči mohli vydechnout úlevou.

Vrtulník Policie ČR v dopoledních hodinách přelétl nad soutokem Vltavy a Berounky. V Černošicích posádka napočítala na 230 převážně rekreačních objektů různě zasažených vodou, a to především po proudu pod železničním mostem. Lepší situace byla v Berouně, Hýskově, Stradonicích a Nižboru, kde z výšky neobjevili žádné zaplavené objekty. Zato v Řevnicích viděli asi deset mírně zatopených objektů, voda ohrožovala i 13 chat v Zadní Třebáni, v Hlásné Třebáni se zase voda rozlila do zahrad kolem 20 objektů. V Račicích zaznamenali, že voda zaplavila pouze cestu, k chatám se nedostala. V Roztokách napočítali osm zaplavených objektů, ve Skryjích jen jeden a ve Šlovicích dva.

Posádka vrtulníku pokračovala v monitorování situace na Plzeňsku. Na rozloučenou se Středočeským krajem jsme se dozvěděli, že na celém prolétnutém úseku neviděla žádné vodáky, žádné plovoucí auto nebo objekt.

Foto: PČR

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet