Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hlasy poslanců a senátorů

Při volbách dáváme své hlasy poslancům a senátorům. Nyní, když mohou ovlivnit naši ekonomickou situaci, voláme po hlasech jejich. Dopisy jsem je požádal, stejně jako další funkcionáře, kteří mohou dotační politiku ovlivnit, aby nám byli při projednávání finančních příspěvků nápomocni.

Výzva nezůstala bez ohlasu a přišlo mi několik odpovědí s vyjádřenou podporou. Nejvíce jsem přivítal vystoupení poslance Václava Klučky v Parlamentu a senátora Jaroslava Doubravy v Senátu, kteří se na prosincových schůzích našich vrcholných orgánů otevřeně dovolávali nápravy ve financování dobrovolných hasičů.

Z písemných ohlasů bych chtěl vedle poslaneckých dopisů poděkovat i za podporu předsedy Asociace krajů České republiky Mgr. Michala Haška a předsedy Svazu měst a obcí České republiky Ing. Oldřicha Vlasáka, který nás pozval na společné jednání. Na mou výzvu k podpoře kladně odpověděl také generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán, který se sice vyjádřil, že si poctivé práce dobrovolných hasičů váží, ale omezování podpory nákupu požární techniky a především materiálního zabezpečení jednotek požární ochrany nemůže ovlivnit.

O otázkách svízelné ekonomické situace diskutujeme jak na zasedáních Vedení a Výkonného výboru SH ČMS, tak i k jejich projednávání přizýváme starosty krajských sdružení. Snažíme se společně pro vyřešení vzniklých problémů využít všech možností a pevně doufám, že pokud to bude možné, tak uspějeme. Zároveň však apeluji na všechny členy Sdružení, aby neklesali na mysli a nenechali se současnou situací uvádět do pesimistických závěrů. Své poslání jsme si vybrali dobrovolně a věřím, že jsme schopni i při omezené finanční pomoci nezklamat v tom, co jsme si předsevzali. Heslo „Bližnímu ku pomoci“ má svoji staletou tradici a čeští dobrovolní hasiči s ním prošli už ne jedno těžké období. Prosím, vytrvejte.

Starosta SH ČMS
Ing. Karel Richter

Sdílet