Pátek 4. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda kamionu s prasaty na D1

V úterý 18. ledna ve 4.40 hodin byla Krajskému operačnímu a informačnímu středisku HZS Středočeského kraje nahlášena dopravní nehoda na D1 v Hulicích na Benešovsku. Havaroval zde maďarský kamion, který převážel víc jak dvě stovky živých prasat. Policie ČR v 5.10 hodin uzavřela dálnici na 56. až 64. km ve směru na Brno.

Na místo byli vysláni hasiči ze stanice HZS Zruč nad Sázavou. Řidič převrženého kamionu, který nejspíše za volantem usnul, se lehce zranil, ale zůstal na místě. Zvířata byla v kamionu převážena ve třech patrech. Z toho horního některá prasata vypadla střechou a rozutekla se do okolí. Na sedm desítek jich hasiči museli pochytat na dálnici i v blízkém lesíku. Teprve pak mohl být zprovozněn alespoň jeden jízdní pruh. V 8.30 hodin se tak mohla dát do pohybu čtyřkilometrová kolona aut.

Na pozvání přepravní firmy se o likvidaci následků dopravní nehody postarala firma Pretol. Nejprve bylo potřeba přeložit náklad zvířat do náhradního vozidla. Za asistence veterinářů a řezníka hasiči v 9 hodin začali vyklízet převržený přívěs. Na 130 zvířat nehodu přežilo, ostatní se udusila nebo zranila a musela být utracena.

Krátce po dvanácté hodině se hasiči mohli vrátit zpět na stanici. „Ale nejdříve se musíme převléci a také oběd – knedlo, vepřo, zelo – si dnes určitě nedáme,“ už dopředu avizoval ppor. Milan Tvrdík, velitel stanice HZS Zruč nad Sázavou.

O postavení kamionu zpět na kola a jeho odtažení se postarala firma Pretol.

FOTO: HZS Zruč nad Sázavou

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet