Pátek 4. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Páry benzinu pravděpodobně způsobily explozi

V úterý 18. ledna v 1.56 hodin byl na operační a informační středisko hasičů oznámen požár domu se stodolou ve Slatině u Vysokého Mýta. Na místo byla vyslána profesionální jednotka z Vysokého Mýta a dále dobrovolná jednotka hasičů z Chocně, Zámrsku a Slatiny.

První jednotka hasičů, která dorazila na místo, musela vyrazit dveře, aby se dostala do hořícího objektu a zjistila, zda se v objektu někdo nenachází. Podle slov velitele zásahu při příjezdu hasičů hořela střecha, nábytek a dřevěná podlaha. Hasiči v domě se stodolou nalezli 10 kg propan butanovou tlakovou láhev a tři 5 l kanystry s benzinem. Hasiči uhasili všechna ohniska a postupně vyklidili půdní prostor. Požár byl zlikvidován ve 4 hodiny ráno.

Požár nyní vyšetřují specialisté z řad hasičů a policistů. Jedna z verzí vzniku požáru je úmyslné založení, druhou verzí je technická závada. V objektu byly nalezeny stopy rozlité hořlavé kapaliny – benzinu. Páry této hořlavé kapaliny mohly způsobit i explozi. Sousedé totiž uvádějí, že je vzbudil výbuch.

Jelikož při explozi došlo k poškození stavební konstrukce na místo byl přivolán i statik. Podle slov vyšetřovatele hasičů bylo ve stodole uskladněno i větší množství pneumatik na osobní vozidla. Kdyby tyto pneumatiky hořely, intenzita požáru by byla obrovská. Naštěstí k tomuto nedošlo. Škoda byla předběžně vyčíslena na 800 tisíc korun. Hasičům se podařilo uchránit majetek ve výši 1,5 milionu korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet