Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: EDV-01 – Postapokalyptické bydlení?

Čas od času se objeví koncepty různých modulů pro život, které by měly přeživším poskytnout útočiště pro život poté, co o něj nějakým nečekaným způsobem přišli.

Největší japonská firma vyrábějící domy – Daiwa House – přišla s konceptem mobilního „kontejneru“ EDV-01: Emergency Disaster Vehicle 01 (volně lze přeložit jako „pohotovostní post-katastrofický kontejner“). Již dlouho firma spolupracuje na ubytování katastrofou postižených lidí a její návrh je tak skloubením veškerých získaných zkušeností.

Jak velký je kontejner a jak ho dostat na místo?

Kontejner je navržen dle ISO standardů, jeho rozměry jsou tedy 6 × 2.5 × 2.4 metru, zároveň je ale dostatečně robustní a váží něco kolem deseti tun.

Jak lze vidět ve videu níže v článku, pro jeho přepravu díky tomu není potřeba nic speciálního, lze s ním nakládat stejně jako s kontejnery sloužící například pro dovoz zboží mezi kontinenty. Není tak problém naložit je na nákladní vozidla, lodě, či kontejnery transportovat vrtulníkem.

Co kontejner vlastně umí?

EDV-01 je konstruován pro co nejrychlejší nasazení po dopravení, zprovoznění se tak počítá v rámci minut. Jakmile je umístěn, horní patro o malou část vyjede nahoru, aby se kontejner mohl pomocí hydraulických nožiček stabilizovat, po konečné stabilizaci pak horní patro vyjede a před obyvateli se tak objeví dvoupatrové plně vybavené „monstrum“.

Přízemí, obsahující mimo jiné vstupní dveře, je vybaveno kuchyní se sporákem, ledničkou a dřezem, sprchovým koutem a chemickým záchodem (nepoužívá vodu), vyšší patro pak slouží jako obytný prostor, ve standardním vybavení zde tedy nalezneme dvě nad sebou umístěné postele a pracovní kout. Zdi jsou ale speciálně přizpůsobené pro rychlou změnu interiéru, přidat poličku či přesunout stůl tak není problém.

Celý prostor je v případě potřeby osvětlován LED diodami.


Video je v cizím jazyce, ale obrázky snad mluví za vše.

Napájení a připojení k okolnímu světu

Dvoukilowatové solární panely na střeše zajišťují napájení integrovaných bateriových článků, kontejner také generuje své vlastní palivo – vodík – díky elektrolýze. Voda se získává kondenzováním ze vzdušné vlhkosti (je možné získat až 20 litrů pitné vody denně) a je uchovávána v nádrži s objemem 800 litrů.

Komunikovat s okolním světem je možné skrze satelit, je tak možné používat satelitní televizi, telefon, či dnes již funkční obousměrný satelitní internet.

Závěrem…

Koncept je jistě velmi zajímavý a mnoha lidem by umožnil bydlení v přechodném období po ničivé katastrofě. Kontejner lze použít také jako vysoce mobilní zázemí pro záchranné týmy, velitelská stanoviště či nemocnice pro raněné.

Dokážete si představit situaci, že by stát (někdy v dalekém budoucnu) měl ve skladech několik desítek těchto kontejnerů a reálně by se používali? Co vy na to?

Zdroj: daiwalease.co.jp

Sdílet