Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odboráři zaslali otevřený dopis ministrovi vnitra

Přinášíme vám otevřený dopis předsednictva Odborového svazu hasičů ministrovi vnitra České republiky.

Pane ministře,

předsednictvo Odborového svazu hasičů Vás vyzývá na základě vašeho vystoupení v pořadu Michaely Jílkové „Máte slovo“, abyste přestal demagogickým uváděním extremních padesátitisícových výsluh štvát veřejnost proti hasičům, kteří i po odsloužení třiceti let dosáhnou maximálně na třetinu takové částky. Nejste už tak krátce ve funkci, abyste to nevěděl, říkáte tedy podle hasičů takové věci se zlým úmyslem.

Dále Vás žádáme, abyste vysvětlil, jak jste myslel své opakované veřejně vyslovované garance, že platové propady příslušníků budou maximálně 6,3% a z přímého výkonu služby že neodejde ani noha.

Realita, před kterou jsme varovali je taková, že propady ve služebním příjmu příslušníků HZS ČR jsou v některých případech více než dvojnásobné a snížen bude i počet příslušníků v přímém výkonu služby. K tomu generální ředitel HZS ČR plánuje neobsadit 300 míst a ušetřené mzdové prostředky převést do provozních výdajů. Hasiči, kterým jste v zeštíhleném sboru sliboval za vyšší výkony vyšší odměnu tak naopak budou ze svých platů dotovat například nákup nových hadic, nebo naftu do zásahových vozidel.

Při svých výjezdech do krajů, které v poslední době zdůrazňujete, byste měl vždy mluvit i s řadovými hasiči a zástupci odborů. Od nich byste se mohl dozvědět pravdu o náladě ve sboru po snížení platů, v jaké „pohodě“ nastupují denně do služby a jak vidí svoji další perspektivu v zatím ještě stále elitním sboru. I Vy byste měl uznat, že tento sbor nemá konkurenci v akceschopnosti a rozsahu každodenní pomoci občanům a že právě proto mají hasiči stabilně nejvyšší důvěru veřejnosti. Pokud ovšem za současné situace reagujete na opakovanou žádost předsedy OSH o schůzku příslibem jednání až za další měsíc, dáváte tím hasičům jasný signál, že nemáte zájem o informace z jiného úhlu pohledu, než jakých se Vám dostává.

V Praze 18. 1. 2011

předseda OS hasičů Zdeněk J. Oberreiter v.r.


Koukněte se na díl pořadu Máte slovo s ministrem vnitra.

Sdílet