Pátek 4. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Pardubicku vyprošťovali i hasili

I hasiči v Pardubickém kraji měli za posledních 24 hodin plné ruce práce. Vyjížděli nejméně k deseti událostem, kdy řidiči v důsledku současné sněhové situace pravděpodobně nezvládli řízení a se svými vozidly skončili mimo vozovku.

V úterý 25. ledna 2011 v 16. 03 hodin vyjížděli profesionální hasiči ze stanice Chrudim a dobrovolní hasiči ze Slatiňan do Nové Vsi, kde bylo nutné vyprostit z příkopu osobní automobil Škoda Octavia. Při nehodě došlo ke zranění jedné osoby, která byla předána do péče zdravotnické záchranné služby.

Ke kolizi kamionu vyjížděli hasiči v 17.31 hodin na obtížně průjezdný až nesjízdný úsek silnice I/34 u Borové na Svitavsku. Na pomoc řidiči kamionu byly vyslány jednotky PO ze stanic ve Svitavách a Poličce.

Vyprostit pro změnu sypač vyrazily 25. ledna ve 22.58 hodin dvě hasičské jednotky ze Svitav. Jednalo se o dopravní nehodu při niž došlo ke střetu sypače s kamionem. Při nehodě došlo k poškození hydrauliky sypacího zařízení. Hasiči tak museli zachytit i unikající hydraulický olej. Půl hodiny před úterní půlnocí doslova zachránili hlinečtí hasiči u Trhové Kamenice vozidlo značky Ford od převrácení do řeky. Jeho řidič v pravotočivé zatáčce pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze vozovky a ocitl se tak částí vozu nad svahem, který končil v řece.

Ve středu 26. ledna 2011 po páté hodině ranní vyprošťovaly dvě jednotky z Orlickoústecka linkový autobus zapadlý u Dlouhé Třebové. Ke zranění cestujících ani řidičky nedošlo. Zasněžená silnice pravděpodobně dopomohla k nehodě v obci Choteč na Pardubicku, kdy osobní automobil dostal smyk a narazil do hlavního uzávěru plynu. Po příjezdu na místo kolize hasiči ze stanice Holice vozidlo neprodleně zabezpečili proti požáru a provedli měření úniku plynu. Vzhledem k naměřeným hodnotám byla povolána plynárenská pohotovostní služba, které bylo poté místo zásahu předáno. Jednu zraněnou osobu odvezla zdravotnická záchranná služba do nemocnice.

Během středečního dopoledne zasahovali u dvou nehod i profesionální hasiči z Lanškrouna. V 9.50 hodin bylo nutné vyprostit autobus v obci Luková a v 10.28 hodin osobní automobil přímo v Lanškrouně.

Do středečního pravého poledne vyprošťovali hasiči z Moravské Třebové a Vysokého Mýta dva nákladní automobily. Tyto nehody se obešly bez zranění.


Ve středu 26. ledna 2011 krátce po osmé hodině ranní byl nahlášen na operační a informační středisko hasičů požár dopravního prostředku v obci Veselí na Přeloučsku. Během jízdy vozidla značky Volvo došlo k závadě na motoru, při niž se díky unikajícím kapalinám vznítila celá část motoru. Řidič stačil vozidlo opustit a při požáru nebyl zraněn. Hasiči požár likvidovali pomoci vysokotlakého proudu vody. Na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů. Škoda, kterou plameny stačily způsobit, byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet