Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru garáže nalezeny tlakové láhve

V pondělí 24. ledna podvečer, je za hustého sněžení vyhlášen Krajským operačním a informačním střediskem HZS Karlovarského kraje poplach naší jednotce na požár garáží v ulici Vančurova.

K požáru vyjíždíme s cisternovou automobilovou stříkačkou CAS 24 T815 TERRNo1 v 18:00 hodin. Z výjezdového lístku zjišťujeme, že k požáru jsou povolány ještě dvě hasičské jednotky. Z HZS podniku Sokolovská uhelná vyjíždí CAS 24 T815 a z HZS Karlovarského kraje stanice Sokolov vyjíždí CAS 24 Scania P340.

Při příjezdu do ulice Vančurova jsme naváděni hlídkou městské policie na místo požáru v řadových garážích. Ještě před zastavením na určeném místě, jsou vidět plameny šlehající z garáže nad střechu. Velitel zásahu velí rozvinout dopravní vedení, rozdělovač a dva útočné proudy. Samozřejmostí je zásah v dýchacích přístrojích.

Nedlouho po začátku zásahu je na příkaz velitele zásahu přidáno do hasiva smáčedlo. Na místo přijíždí jednotka HZSp SU a.s. a velitel zásahu stanovuje úkoly pro tuto jednotku. Po příjezdu kolegů ze Sokolova, si velení zásahu přebírá velitel této jednotky. Ze zasažené garáže jsou vyneseny tlakové láhve PB a CO2, které jsou dochlazovány.

Nový velitel zásahu velí otevřít okolní garáže k provedení dalšího průzkumu, jestli se požár nerozšířil. K tomu hasiči využívají technické prostředky ze své výbavy, především se jedná o kotoučovou rozbrušovací pilu. Po otevření určených garáží a průzkumu pomocí termokamery, je prováděno přirozené odvětrávání. Průzkumem je zjištěno, že požár se nerozšířil mimo garáž, kde vzniknul.

Policie ČR ve spolupráci s městskou policií zajišťují informování majitelů otevřených garáží. Na místo se dostavuje také vyšetřovatel požárů územního odboru Sokolov. Provádíme také osvětlování místa zásahu pomocí vysouvacího osvětlovacího stožáru z našeho zásahového vozidla. Na příkaz velitele chodovské jednotky je připraven pro zasahující hasiče teplý čaj a káva. Přece jenom foukal čerství vítr, sněžilo a teplota byla pod bodem mrazu.

Prostě takové klasické zimní počasí. Po provedení všech důležitých úkolů a nahlášení lokalizace, odesílá velitel zásahu podnikovou jednotku zpět na základnu. Stále provádíme neustálý průzkum pomocí termokamery ke zjištění teploty na povrchu zasažené garáže. Situace je stabilní, je nahlášena likvidace požáru a jednotka HZS ze sokolovské stanice odjíždí na svoji základnu.

Čekáme ještě na návrat uživatele z místního oddělení policie, aby převzal místo požářiště s podepsáním do protokolu o předání místa zásahu. Ostatní otevřené garáže jsou předány do střežení přítomné hlídky policie ČR.

Balíme hadice, vypínáme osvětlení na stožáru a velitel družstva hlásí na KOPIS odjezd na základnu. Po příjezdu se ještě nerozcházíme. Provádí se ošetření použitého vybavení, umytí zásahového vozidla, dovybavení novými prostředky na vozidlo, především dýchací technikou a velitel družstva sepisuje dílčí zprávu o zásahu.

Tak skončil zásah na první požár v letošním roce v Chodově.

Foto a info:
Jiří Kot, JSDH Chodov
http://www.sdhchodov.cz/

Sdílet