Pátek 4. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Milionový požár střechy a podkroví

V pondělí 31. ledna 2011 ve 20.45 hodin přijalo operační středisko hasičů Libereckého kraje ohlášení požáru střechy rodinného domu v Levínské Olešnici. Na místo byli vysláni profesionální hasiči z Jilemnice, profesionálové z Královéhradeckého kraje ze stanice Nová Paka spolu s dobrovolnými hasiči obcí Levínská Olešnice a Studenec se čtyřmi cisternovými vozy a dvěma dopravními automobily.

V době příjezdu první jednotky už ze střechy domu šlehaly plameny. Velitel zásahu nechal vypnout přívod elektrické energie do domu. Požár začali hasiči likvidovat dvěma vodními proudy. Po příjezdu dalších jednotek byl nasazen další vodní proud a přetlaková ventilace, která odvětrávala kouř a zplodiny hoření z domu. Požár střechy a podkroví domu se podařilo dostat pod kontrolu ve 21.30 hodin. Poté hasiči rozebírali střešní konstrukce, vynášeli z domu cenné předměty a dohašovali skrytá ohniska požáru. Požár se podařilo uhasit krátce po půlnoci. Na místě byla ponechána místní dobrovolná jednotka, která prováděla do ranních hodin dohled.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Majitel domu údajně večer zatopil v kamnech v podkroví. Po půl deváté večer majitelka domu zjistila, že v patře hoří okolo kamen. Požár se snažila uhasit vodou, což se nepodařilo. Dnes bude probíhat na místě požáru vyšetřování ve spolupráci s odborníky z Technického ústavu požární ochrany Praha, které by mělo vyloučit případnou závadu na elektroinstalaci a stanovit příčinu vzniku požáru.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Prvotní odhad škody činí 1 milion korun. Uchránit s podařilo majetek ve stejné hodnotě.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet