Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domu na Břeclavsku

Pět lidí bylo v pátek večer zraněno při požáru střechy a podkroví domu v obci Novosedly na Břeclavsku.

Požár zasáhl střechu a obytné podkroví rodinného domu, které sloužilo jako penzion, v němž byli ubytováni zahraniční dělníci z Ukrajiny.

Penzion na ploše zhruba 14 krát 10 metrů měl čtyři pokoje s příslušenstvím a samostatným vchodem. V době vzplanutí ohně uvnitř spali čtyři cizinci. Na plameny šlehající ze střechy je upozornila další žena s Ukrajiny, která bydlela v sousedství. Žena vyběhla po schodech do penzionu a budila krajany. Mezitím se ale oheň natolik rozhořel, že pětici Ukrajinců odřízl cestu po schodech.

Z plamenů je zachránil majitel domu, který jim přistavil žebřík k oknu. Žena a jeden z Ukrajinců ubytovaných v penzionu při tom utrpěli popáleniny, další tři cizince zdravotníci převezli do nemocnice s podezřením na nadýchání toxickými zplodinami hoření.

Protože požár se rychle šířil a jeho značný rozsah potvrdily opakované telefonáty lidí z okolí, krajské operační a informační středisko HZS JmK ve 21.16 hodin vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Do Novosedel vyslalo osm požárních jednotek – profesionální ze stanic v Mikulově, Břeclavi a v Hrušovanech nad Jevišovkou, a dobrovolné jednotky z Novosedel, Drnholce, Březí, Perné a Sedlece.

Oheň se hasičům pomocí vodních proudů se země i z výškové techniky podařilo dostat pod kontrolu ve 21.16 hodin. Silně zakouřené podkroví hasiči zasahující v dýchacích přístrojích odvětrávali přetlakovými ventilátory. Po kontrole podkroví bezkontaktním teploměrem a dohašení lokálních ohnisek hoření hasiči likvidaci požáru ukončili ve 22.37 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala místní jednotka dobrovolných hasičů.

Střechu samostatně stojícího domu postaveného před dvěma lety požár silně poškodil. Oheň zasáhl také podhledy a část zařízení podkrovního penzionu. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS Jihomoravského kraje. K šetření si přizval také znalce z oboru elektro Policie ČR.

Způsobenou škodu vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 800 tisíc korun. Hodnotu domu uchráněného zásahem hasičů vyčíslil na 1,5 milionu korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet