Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár roubenky na Trutnovsku

V noci z pátku 4. února na sobotu došlo k požáru rodinného domu v obci Vítězná, místní části Huntířov na Trutnovsku. Požár byl hasičům ohlášen třicet minut po půlnoci.

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem, dobrovolní hasiči z Vítězné – Huntířova, Hostinného a Hajnice.

Při příjezdu první jednotky na místo určení byl požár v předposlední fázi hoření a byla zasažena celá střešní konstrukce. Dům byl částečně roubený a zčásti zděný. Plameny se kvůli nárazovému větru rychle šířily a z obytné části se dostaly i na přilehlou stodolu.

V době vypuknutí požáru se uvnitř domu nacházela starší žena, která se dostala sama ven. Nadýchala se však zplodin hoření a musela být ošetřena a následně převezena záchrannou službou do nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem. Rozsáhlý požár poškodil rozvody el. energie na sloupech elektrického vedení v blízkosti domu a došlo k explozi dvoukilogramové propanbutanové lah­ve.

Požár zničil střešní a stropní konstrukce, okna, dveře, dřevěné obložení místností, elektrickou instalaci, nábytek, spotřebiče a další vybavení.

Šetřením a ohledáním místa bylo zjištěno, že příčinou vzniku požáru bylo zřejmě uvolnění plechového kouřovodu od kamen na pevná paliva. Žhavé spaliny zasáhly hořlavé látky v předsíni domu a požár se rozšířil na stavební konstrukce a střechu domu.

Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 700 tisíc korun.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Trutnov

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet