Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Během tří dnů hned tři požáry sazí v komíně

Od páteční 18 hodiny do nedělní půlnoci zasahovali hasiči u tří požárů sazí v komíně. Nejprve šlehaly plameny z komína u rodinného domu v Podlažicích, a to 4. února v 18.01 hodin.

Tady se svrchní část komínu zcela rozpadla. K dalšímu požáru sazí v komíně vyjížděli hasiči do Chvaletic, kde 5. února v 18 hodin, vyšlehly plameny z komína objektu.

Průzkumem bylo zjištěno, že komín hořel od půdy nahoru. Na místo byl povolán i automobilový žebřík AZ 30 Iveco Magirus. Pomocí žebříku hasiči žhavé uhlíky srazili suchým pískem do spodní části komína. Sklep hasiči odvětrali a s dýchacími přístroji na obličeji vybrali žhavé uhlíky a písek.

Dále hasiči komín protáhli kominickým nářadím. Místo zásahu bylo poté předáno písemně majiteli a zasahující jednotky se vrátily zpět na stanice.

V neděli 6. února pak hasiči vyjížděli v 17.54 hodin k požáru sazí do motorestu v Ostřetíně. Komín nebyl dostupný a nebyl opatřen vymetacím otvorem v půdním prostoru ani průlezem na střechu.

Na místo zásahu tedy byla povolána posilová jednotka hasičů z Pardubic se žebříkem AZ 30 Iveco Magirus. Zásah pokračoval po příjezdu této jednotky, kdy byl komín vymeten a vybrán od hořících sazí. Velitel zásahu zakázal topit do chvíle, než bude provedena revize komína.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet