Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Požár staršího domu v noci vyhnal třináct obyvatel a osm psů

V úterý 8. února 2011 třicet minut před půlnocí byl ohlášen na operační a informační středisko HZS Libereckého kraje požár staršího bytového domu v Pertolticích pod Ralskem. Operační důstojník na místo vyslal profesionální jednotku z Jablonného v Podještědí spolu s dobrovolnými kolegy z Mimoně se třemi cisternovými vozy.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že hoří podkroví a střecha dvoupodlažního objektu bývalé restaurace, který nyní slouží k bydlení. Na místo byla vyslána posilová jednotka profesionálních hasičů z České Lípy s výškovou technikou, další automobilovou stříkačkou a dobrovolné jednotky z Brniště a Stráže pod Ralskem s dalšími čtyřmi cisternovými automobilovými stříkačkami.

V době příjezdu hasičů na místo bylo třináct obyvatel domu a osm psů venku. Hasiči na požár nasadili pět vodních proudů, kterými požár dostali pod kontrolu ve 2 hodiny. Z hořícího domu se hasičům podařilo vynést dvě dvoukilové tlakové lahve s propan-butanem. Poté rozebírali střešní konstrukce, místo kontrolovali termovizí, dohašovali skrytá ohniska požáru a dům odvětrávali přetlakovou ventilací. Po 4. hodině bylo místo požáru předáno dobrovolné jednotce z Brniště, která objekt kontrolovala do ranních hodin. Požár byl zcela uhašen v 6 hodin ráno.

Starostka obce Pertoltice pod Ralskem zajistila obyvatelům domu náhradní ubytování, o psy se postaral útulek v Dobranově.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Podle vyšetřovatele hasičů mohlo jít o nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm, nebo závadu na komínovém tělese. Výše škody byla odhadnuta na 500 tisíc korun.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet