Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Poprvé letos vyjížděli hasiči JSDH Hradec nad Moravicí k planému poplachu

Těsně před středeční (9.2.) osmou hodinou ranní zazvonily všem členům Jednotky sboru dobrovolných hasičů Hradec nad Moravicí a Jakubčovice (okres Opava) mobilní telefony.

Svolávací systém AMDS (automatický systém pro odesílání hlasových zpráv) z Krajského operačního střediska (KOPIS) fungoval bezchybně. Z telefonu se ozvala zpráva o požáru lesního porostu v katastru obce Jakubčovice. O pět minut později vyjížděla z hradecké hasičské zbrojnice cisterna MAN v osádce 1+5 a v závěsu za ní dopravní automobil Renault s dalšími třemi hasiči.

Už při příjezdu do Jakubčovic bylo vidět dým valící se z lesa. Jako první na místě zásahu byli dobrovolní hasiči z Jakubčovic, následování profesionály z HZS Opava s cisternami Mercedes Atego a lesním speciálem Renault Camiva, dále hasiči z Hradce s cisternou MAN a z Pusté Polomi s Tatrou. O něco později dorazil na místo velitel stanice Opava zároveň s vyšetřovatelem HZS Opava, Renaultem z Hradce a Policií ČR.

Na místě bylo zjištěno, že se nejedná o požár, ale o pálení klestí na soukromém lesním pozemku. Ohlašovatel požáru uvedl, že intenzivně hoří na velkém prostoru s velkým množstvím kouře. I přes to, že pálení bylo nahlášené se operační důstojník rozhodl vyslat na místo jednotky. Vyšetřovatel HZS Opava celé místo zadokumentoval. Poté se rozjely všechny jednotky na základny.

Případné nenahlášení pálení klestí se nemusí vůbec vyplatit., jelikož dle Zákona o požární ochraně při nesplnění povinnosti pálení oznámit a přijmout opaření proti vzniku a šíření požáru může být právnické osobě nebo podnikající fyzické osobě udělena pokuta až do výše 500 000 Kč..

Hasiči z Hradce nad Moravicí se však po příjezdu domů nerozešli. Osádka cisterny MAN jela ještě na požádání ředitelky ZŠ pročistit kanalizaci na Základní škole na ulici Opavské. Na stanici se vrátili až téměř v poledne.

Soupis jednotek:

  • 4× HZS MSK ÚO Opava (Cas 15 Mercedes Atego, CAS 24 – Renault Camiva CCF 4000, VEA Mitsubishi L200, VA Mitsubishi Outlander)
  • 2× JSDH Hradec nad Moravicí (CAS 15 MAN, DA Renault)
  • 1× JSDH Jakubčovice (CAS 32 T148)
  • 1× JSDH Pustá Polom (CAS 20 T815 TERRNO)

Foto: Alexander Černý, www.hradecinfo.cz

Lukáš Machura
JSDH Hradec nad Moravicí

Sdílet