Středa 24. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Otevřený dopis ZO Liberec

V těchto dnech přichází na adresu Odborového svazu hasičů velké množství reakcí našich členů na situaci u HZS ČR nastalou po aplikaci úsporných opatření vyplývajícich ze sníženého rozpočtu ministerstav vnitra na rok 2011.

Ilustrační foto

Téměř ze všech reakcí je zřejmé, že snížení platů je vyšší než je uvedeno v Programovém prohlášení Vlády České republiky ze dne 4. srpna 2010 v části I. Veřejné rozpočty, mandatorní výdaje, sociální a důchodový systém:

"Veřejné rozpočty

Vláda sníží objem mezd v organizačních složkách státu a v příspěvkových organizacích příští rok nejméně o desetinu s výjimkou pedagogických pracovníků. To neznamená automatický pokles platů. Vláda přenechá v kompetenci jednotlivých ministrů, zda půjde o úsporu vzniklou snížením mezd, propouštěním nebo kombinací. Další tři roky se objem mzdovýchprostředků nezvýší, což bude představovat tlak na růst efektivity státní správy".

Programové prohlášení vlády:

MUDr. Přemysl Sobotka

Vážený pane senátore,

považujeme za nutné Vás informovat o situaci u Hasičského záchranného sboru ČR, která nastala po schválení reformních opatření vládou premiéra Petra Nečase. Stejně jako jiným státním zaměstnancům, tak i nám Vláda ČR těmito reformami snížila plat od 1. 1. 2011 o 10%, a to snížením platových tarifů. Realita je ovšem taková, že jsme tímto krokem přišli v průměru o 13,5 – 18%. Toto snížení mzdových prostředků se týká nejen služebních funkcionářů na denní službě, ale zejména hasičů zařazených ve výjezdu a také občanských zaměstnanců(OZ), u kterých byl pokles ještě razantnější.

Nezasvěcený se může tázat, jak mohli hasiči přijít o tolik peněz, když Vláda ČR deklarovala pouze 10%-ní snížení mezd? Je to jednoduše zapříčiněno tím, že GŘ HZS ČR nemá dostatek finančních prostředků a to bohužel i na samotný provoz celého HZS ČR. A tudíž nám byly „logicky“ sníženy nenárokové složky platu jako jsou zvláštní příplatky („rizikové“) a osobní ohodnocení. Tyto “rizikové“ příplatky nám vyplývají ze zákona 361/2003 Sb. a jsou v rozpětí 1000–4000 Kč. V současné době má drtivá většina hasičů zařazená ve výjezdu tento příplatek na minimu, aniž by se nám jakkoliv snížilo riziko vyplývající z našeho zaměstnání. Nemluvě o 50%-ním snížení příspěvku do FKSP, čímž jsme přišli o příspěvek na stravu. V globále to znamená, že naše mzdové prostředky byly použity k tomu, aby byl HZS ČR schopen provozu po celý rok.

Těmito kroky došlo k drastickému snížení platů ve sboru a v mnoha případech i k existenčním problémům viz příloha. Na základě těchto skutečností, opustilo nebo se chystá opustit naše řady spousty hasičů, kteří byli velmi zkušení.

Je velmi smutné, že Vládu ČR resp. Ministra vnitra tyto problémy u HZS ČR nezajímají a k našim odborům jsou netečné. Bude to zřejmě dáno tím, že z výše zmiňovaného zákona nám je odebrána možnost stávkovat. I kdybychom tuto možnost měli, všichni si uvědomujeme, že je to poslední řešení problémů. Ale co můžeme dělat pro to, aby někdo vyslyšel naše prosby, problémy a dotazy? Zdá se, že maximálně to, že napíšeme tento dopis nebo se zúčastníme demonstrace. Tento dopis nevznikl jen z důvodů nespokojenosti se snižováním mezd, ale také s obavami o budoucnost HZS ČR. Jelikož současný stav u HZS ČR je velice znepokojující.

Věříme, že naši vážnou situaci pochopíte a budete se jí i nadále zabývat, v nejlepším případě s ní seznámíte ostatní senátory a poslance, popřípadě samotného premiéra Petra Nečase.

Daniel Mlčoch
předseda ZO OSH Liberec

Sdílet