Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Linkový autobus s cestujícími vzplál za jízdy

Linkový autobus Karosa na trase z Blanska do obce Rudice dnes odpoledne shořel. Požár se obešel bez zranění, cestující stačili vystoupit.

Ilustrační foto

Hustý dým vycházející z motorového prostoru řidič autobusu ve zpětném zrcátku zpozoroval nedaleko vjezdu do obce Rudice. Řidič okamžitě zastavil, otevřel dveře a jakmile cestující v pořádku vystoupili, snažil se plameny ještě před příjezdem hasičů likvidovat pomocí dvou práškových hasících přístrojů. Ve větrném počasí se však oheň rychle rozšířil prakticky na celé vozidlo.

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince přijali ve 13.33 hodin. Na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice v Blansku a místní dobrovolná jednotka z Rudice. Ta zůstala v záloze. Proti plamenům hasiči nasadili dva vodní proudy s těžkou pěnou. Oheň dostali pod kontrolu ve 13.51 hodin a po ochlazení zbytků vozidla zlikvidovali ve 14.30 hodin. Z vozovky také uklidili zbytky ohořelých částí karoserie.

Starší autobus Karosa požár prakticky zničil. Škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu na 300 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla technická závada v motorovém prostoru. Z autobusu začal zhruba 50 metrů před zastavením unikat olej, který se na rozpáleném bloku motoru a výfuku vzňal a rozšířil.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet