Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár zničil kulturní dům

Nedávno rekonstruovaný kulturní dům dnes v noci zničil požár ve Starém Petříně na Znojemsku. Oheň likvidovalo sedm jednotek hasičů.

Požár byl na tísňovou linku hasičů ohlášen v 1.26 hodin. Na místo vyjely čtyři jednotky – profesionální ze stanice ve Znojmě a dobrovolné jednotky ze Starého Petřína, Vranova nad Dyjí a Uherčic. K odpojení objektu od el. energie byli povoláni pracovníci rozvodných závodů.

Při příjezdu hasičů byl téměř celý objekt o půdorysu zhruba 40 krát 25 metrů v plamenech. Protože v počátcích zásahu se hasiči potýkali s nedostatkem vody a hrozilo rozšíření požáru do okolí, krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu a na místo vyslalo další tři jednotky s cisternami. K likvidaci požáru vyjeli dobrovolní hasiči z Šumné a dvě jednotky ze sousedního Kraje Vysočina – profesionální jednotka ze stanice v Jemnici a dobrovolná z obce Police.

Proti plamenům hasiči postupně nasadili pět vodních proudů, z toho tři ze země a další dva proudy na střeše. Kromě hašení kulturního domu hasiči bránili rozšíření požáru na sousední školku a další objekty. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve 2.28 hodin.

Nad velkým sálem kulturního domu se ale mezitím propadla střecha, takže hasiči museli postupně rozebírat její zbytky a dohašovat prohořelé části zřícené konstrukce. K vyhledávání skrytých ohnisek hoření nasadili termokameru. Likvidaci požáru hasiči ukončili ve 4.57 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstaly dvě dobrovolné jednotky.

Starší, zhruba před rokem rekonstruovaný kulturní dům se dvěma sály požár zasáhl v plném rozsahu. Rozšíření ohně na sousední školku a další objekt se hasičům podařilo zabránit. Příčinu vzniku požáru zjišťují vyšetřovatelé HZS JmK. K šetření si přizvali i specialisty policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz, na požářiště povolali také policejního psovoda se psem cvičeným k vyhledávání stop po použití hořlavin. Celkovou škodu podle předběžného odhadu vyčíslili na pět milionů korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet