Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na jihu Moravy vyjížděli ke 13 nehodám

Ilustrační foto

K sérii dopravních nehod na kluzkých vozovkách dnes vyjížděli jihomoravští hasiči. Ráno a dopoledne zasahovali u 13 nehod.

K první nehodě vyjížděli krátce před 5. hodinou na silnici u Lažan na Blanensku. Jednalo se o havárii jednoho auta, které sjelo do příkopu. Nehoda si vyžádala jedno zranění. Hasiči zraněnému poskytli předlékařskou pomoc a vozidlo vytáhli z příkopu.

U další nehody na Blanensku hasiči zasahovali před polednem u Vilémovi, kde osobní auto sjelo do příkopu. Hasiči z vozu vytáhli zraněnou řidičku a předali ji do péče zdravotníků. Převrácené vozidlo postavil zpět na kola a odtáhli mimo vozovku.

Na Brněnsku hasiči v 7.03 hodin vyjížděli k nehodě tří aut u Vysokých Popovic. Na silně namrzlé vozovce se nehoda obešla bez zranění. Hasiči auta zajistili proti případnému vzniku požáru a řídili dopravu.

U Hostěnic po 7. hodině hasiči vyprošťovali také autobus, který jel prázdný bez cestujících a na zledovatělé silnici uvízl a zatarasil celou komunikaci. Na místo hasiči zavolali vůz posypové služby a pak autobus vytáhli. V 8.18 hasiči vyjížděli do Ostrovačic, kde havarované auto skončilo na střeše a havárie si vyžádala jedno zranění. Hasiči auto přetočili zpět na kola. sorbetem zlikvidovali vyteklý olej a uklidili vozovku.

V 8.22 hodin hasiči na Brněnsku vyjížděli na silnici u Řeznovic k havárii nákladního auta avia, které skončilo mimo vozovku v křoví. Kvůli vyproštění hasiči prořezali křoviny a sorbetem zlikvidovali drobný únik oleje. Před polednem hasiči zasahovali u nehody jednoho osobního auta, které narazilo do stromu u Měnína. Rodiči, který si stěžoval na zraněnou nohu, poskytli předlékařskou pomoc a předali ho do péče zdravotníků. Únik provozních kapalin zlikvidovali sorbetem.

V brně hasiče krátce před 8. hodinou zaměstnala nehoda v Narcisově ulici v Divišově čtvrti. Vozidlo Peugeot 306 narazilo do sloupu el. vedení. Hasiči vozidlo zajistili proti případnému požáru a protože po zledovatělé vozovce se na místo nemohla dostat sanitka, hasiči zraněnou 38letou spolujezdkyni k vozidlu ZZS donesli. K posypání vozovky zavolali silničáře.

Na Břeclavsku hasiči v 6.19 hodin vyjížděli na silnici u Staroviček k nehodě nákladní avie, která sjela do příkopu. Nehoda se obešla bez zranění. I když avie převážela 1500 litrů nafty, z vozidla žádné ropné .látky nevytekly.

Na Hodonínsku hasiči před 8. hodinou zasahovali u nehody u obce S ilničná.Na silně zledovatělé vozovce se čelně střetla vozidla peugeot a toyota. Jeden z řidičů si stěžoval na bolesti v zádech a noze, ale odmítl lékařské ošetření. Hasiči auta zajistili proti případnému požáru a pomohli je naložit k odtahu.

U hromadné nehody hasiči zasahovali na Znojemsku. Na silnici u Tasovic na vozovce připomínající kluziště po 7. hodině v rozmezí zhruba 300 metrů havarovalo sedm vozidel, z toho dvě skončila mimo komunikaci převrácená do strouhy. Dva účastníci byli zraněni. Vozidla Škoda Felicia a Octavia, Renault Scenic, Ford Ka, Renault, Ford Fiesta a dodávku Renault hasiči zajistili proti požáru, postupně je vyprostili ze silnice a ze strouhy a odtáhli mimo komunikaci.

Jednotka ze stanice ve Veselí nad Moravou zasahovala u nehody vozidla Renault Kangoo u Ostrožské Lhoty ve Zlínském kraji. Z havarovaného vozidla hasiči pomocí hydraulického nářadí vyprostili zraněnou řidičku a ženu předali do péče zdravotníků.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet