Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragická nehodová bilance

Počty usmrcených při dopravních nehodách za patnáct únorových dnů překonaly bilanci celého loňského února.

Ilustrační foto

Od začátku roku do poloviny února (15. 2.) zahynulo na silnicích při dopravních nehodách již 73 osob. To je o 16 usmrcených více (o více než 28 %) než za stejné období loňského roku.

Velmi tragickou bilanci přinesla první polovina února, kdy při dopravních nehodách podle předběžných údajů zahynulo již 32 osob. Během dvou únorových týdnů zahynulo více lidí (+2) než za celý loňský únor.

Únorovou bilanci ovlivnila mimo jiné jedna z nejtragičtějších dopravních nehod za poslední roky, při které na Přerovsku 9. února zahynulo najednou 6 osob. Jednalo se o nehodu s nejvyšším počtem usmrcených od 13. 2. 2008, kdy u Slaného zahynulo najednou 8 lidí.

Pohled do letošních statistik ukazuje, že k téměř 80% nehod došlo na mokrých, zledovatělých nebo zasněžených vozovkách. Tato skutečnost napovídá, že mají řidiči stále problém reagovat na aktuální povětrnostní podmínky a stav komunikací.

Situaci komplikují často se měnící klimatické podmínky. Lepší počasí snižuje u řidičů ostražitost, která jim následně chybí při dalším nástupu projevů zimy. Navíc ani pěkné slunečné počasí není zárukou toho, že se řidiči nesetkají s lokální námrazou nebo mokrou kluzkou vozovkou.

Řidiči, ale i nemotorizovaní účastníci silničního provozu by si měli uvědomit, že i malá nepozornost může vést k dopravní nehodě s tragickými následky. Je proto nutné věnovat maximální pozornost aktuálním povětrnostním podmínkám a stavu vozovky a přizpůsobit včas rychlost jízdy.

S ohledem na možnost vzniku náledí, sněhových srážek a dalších projevů zimního období je lepší počítat s časovou rezervou tak, abychom nemuseli za volantem nebo jinde v silničním provozu riskovat.

kpt. Mgr. Veronika Hodačová, PČR

Sdílet