Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Součinnostní cvičení potápěčských skupin

Dne 18. 2. 2011 se v čase 9 – 13 hodin uskutečnilo součinnostní cvičení potápěčských skupin HZS Jihočeského kraje. Cviční se konalo na římovské přehradě v lokalitě u hráze. Zúčastnily se všechny tři potápěčské skupiny HZS Jihočeského kraje – Č. Krumlov, Č. Budějovice, Písek s celkem 11 potápěči. Dále na místě speciální vozidlo s barokomorou – Školící a výcvikové zařízení HZS ČR středisko Borovany

simulace potápěče v bezvědomí

První část: Cvičení bylo rozděleno na dvě části, část první zahrnovala běžný výcvikový ponor pod ledem – potápěči se vždy potápěli ve dvojicích, které byly jištěny signálním lanem spojeným s návodčím na hladině a dále byl vždy přítomen jistící potápěč, který by byl v případě nehody poslán k záchraně potápěčů pod vodou. Jeden z dvojice byl vždy vybaven celoobličejovou maskou s možností komunikace s hladinou – na hladině byla zřízena pozemní komunikační stanice.

Druhá část: Po provedení běžných ponorů přišla na řadu část druhá, která měla za úkol prověřit schopnost potápěčů HZS řešit krizové situace vzniklé v průběhu ponoru pod ledem. První dvojice potápěčů prováděla ponor a během potápění jeden z potápěčů vybaven komunikační maskou nahlásil v hloubce cca 15m ztrátu vědomí druhého potápěče – pod vodu byla poslána dvojice jistících potápěčů, která měla za úkol vyhledat dvojici postižených potápěčů a dopravit ji na hladinu (otvor v ledu vzdálen cca 40m). Dále byla dvojice postižených potápěčů (jeden v bezvědomí – využita nosítka z barokomory a druhý při vědomí, ale s možnými dekompresními obtížemi) transportována do dekompresní komory (na břehu), kde byli potápěči podrobeni simulované léčbě v hyperbarických podmínkách. Na konci cvičení následovalo shrnutí a vyhodnocení celého cvičení.

Vyhodnocení cvičení: Všichni zúčastnění potápěči přistupovali velmi zodpovědně ke všem částem cvičení. Na začátku byli potápěči upozorněni na možná nebezpečí týkajících se potápění pod ledem a za nízkých teplot. Všichni potápěči akceptovali tato upozornění a postupovali dle bezpečnostních pokynů. Hodnocení druhé části bylo taktéž velmi pozitivní, účelem simulované nehody bylo vyzkoušet zvládnutí krizové situace a poučení se z možných chyb, které při simulaci mohly nastat. Fakticky ale žádné hrubé chyby při zvládání krizové situace nenastaly a vše probíhalo normálně bez větších komplikací.

Výcvik členů potápěčských skupin je pravidelně organizován dle ročního plánu a koná se každý měsíc. Součinnostní cvičení více potápěčských skupin se koná třikrát až čtyřikrát do roka.

Foto a info: pprap. Bc. Jiří Urban, vedoucí potápěčské skupiny HZS Český Krumlov

Sdílet