Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

AKTUALIZOVÁNO: Požár střechy na Brněnsku

Jednotky HZS Jihomoravského kraje vyjely dnes ráno na požár střechy v Oslavanech. Na místě byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Ve 4.02 hod. byla ohlášena lokalizace.

AKTUALIZACE:
Plameny šlehající z okna a střechy obytné části domku o půdorysu zhruba 10 krát 5 metrů zpozorovali sousedé a ohlásili na tísňovou linku hasičů ve 3.12 hodin. Protože oheň se rozhořel na celé střeše domu a hrozilo jeho rozšíření i na sousední střechu s půdou plnou sena, krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. K likvidaci požáru vyjelo osm jednotek – profesionální ze stanic v Ivančicích, Rosicích a v Lidické ulici v Brně a dobrovolné jednotky z Nové Vsi, Ivančic-Němčic, Zastávky, Oslavan a Zbýšova.

Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích proti plamenům nasadili čtyři vodní proudy. K zásobování cisteren zřídili kyvadlovou dopravu vody od zdroje v obci. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve 4.02 hodin. Protože nad jednou místností se propadl prohořelý strop, rozebírání zbytků konstrukcí, dohašování lokálních ohnisek a prolévání žhnoucího spáleniště hasiči ukončili až za další tři hodiny.Zakouřené prostory hasiči odvětrali. Průzkum ukázal, že v hořícím i s sousedním domku v době vzniku požáru nikdo nebyl. V domku zasaženém požárem začalo hořet v kuchyni a oheň se přes dřevěný strop rozšířil i na půdu a střechu stavení. Kuchyni domku včetně zařízení požár zničil, v další místnosti prohořela část stropu a žár a zplodiny hoření zasáhly zařízení pokoje.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK, který k šetření přizval také znalce z oboru elektro z policejního odboru kriminalistické techniky expertíz. Znalec na místě odebral také vzorky k laboratorní expertíze. Požářiště prohledal i policejní psovod se psem cvičeným na vyhledávání stop po hořlavinách. Celkovou škodu vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 400 tisíc korun. Hodnotu sousedního domku, který se hasičům podařilo uchránit, vyčíslil na 500 tisíc korun. Jednotka provedla kontrolu sousedního objektu. Požárem byla zasažena střecha rodinného domu a dva pokoje na ploše 10×5m. Na likvidaci požáru byly 4 C proudy. Jednotka dále odvětrala všechny prostory, v objektu se v době požáru nenacházely žádné osoby.

Krátce po sedmé hodině raní byl požár likvidován. Příčina je v šetření.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet