Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odborná příprava územního odboru Nymburk

Územní odbor Nymburk ve spolupráci s Okresním sdružením dobrovolných hasičů Čech, Moravy a Slezska okresu Nymburk organizoval v sobotu 19. února 2011 pravidelnou Cyklickou odbornou přípravu velitelů a strojníků JSDH obcí v hasebním obvodu územního odboru Nymburk kategorie JPO II a JPO III.

Tak, jak je povinností všech hasičů, proběhla i v Nymburce pravidelná odborná příprava. Na stanici HZS Nymburk bylo seznámeno více jak sto velitelů a strojníků dobrovolných jednotek s odbornými tématy, novinkami a aktuálními problémy kolem dění u hasičů. Úvod patřil řediteli ÚO Nymburk HZS StčK, starostce OSH ČMS Nymburk a dalším fukcionářům.

Pak již se hasiči věnovali problematice chemické služby a zásahů, při kterých se mohou setkat s jedovatými, výbušnými, radiologickými a jinak nebezpečnými látkami. Garantem této odborné přednášky byla mjr. Ing. Blanka Novotná z Chemické laboratoře HZS Kamenice.Po přestávce následovalo proškolení bezpečnosti práce a teoretická příprava na téma „Pátrání a záchrana osob a práce na zamrzlé vodní hladině“. Všichni se přesunuli do obce Vestec, kde probíhala praktická část.

Dobrovolní hasiči si zde měli možnost v praxi nacvičit různé techniky záchrany a technické prostředky např.: „suché“ obleky „URSUIT“ umožňující relativně komfortní práci i v extrémních klimatických podmínkách, ale současně si i na vlastní kůži vyzkoušeli, co to je koupat se při teplotě vody 3oC a vzduchu kolem 0oC bez takového komfortu. Záchrana se prováděla na zamrzlé vodní hladině, kdy bylo možné se po ledu poměrně dobře pohybovat, ale i na hladině, na které sice led je, ale jeho vlastnosti již po něm pohyb nedovolují. Hasiči předvedli, že se nezastaví před ničím. Věřím, že všichni účastníci přestáli, i díky dobrému guláši a horkému čaji, celou přípravu bez nachlazení a budou vždy připraveni přispěchat na pomoc a využít tak získané znalosti a dovednosti.

mjr. Bc. Zdeněk Vlasák

Sdílet