Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik lezců ze stanice Cheb

Pravidelnou odbornou přípravu hasičů se specializací pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou (lezců) mají za sebou hasiči z centrální stanice Cheb. Výcvik se konal v pondělí 21. února.

Výcvik byl zaměřen na záchranu osoby ze střechy pomocí nosítek. Úkolem lezců bylo po zajištění zraněné osoby (například kominíka, pokrývače apod.) provést na střeše její uložení do záchranných nosítek a pomocí lezecké techniky ji spustit na zem, kde by byla předána k dalšímu ošetření.

Po provedení této záchrany bylo jinému záchrannému týmu uloženo provést vytažení zraněné osoby v nosítkách zpět na střechu a její opětovné spuštění. Současně se záchranou osoby ze střechy probíhala záchrana, při které bylo nutno zraněnou osobu v záchranném trojúhelníku pomocí vytvořených kladkostrojů vytáhnout do výšky cca 5 m. Dále ji po vytvořeném lanovém traverzu transportovat do místa, kde bylo provedeno její spuštění a případné předání do péče zdravotníků.

Výcvik probíhal na budově v objektu bývalých kasáren pod Zlatým vrchem v Chebu, začal v 8 hodin ráno a vzhledem k teplotě kolem –10 stupňů Celsia byl pohyb na namrzlé střeše opravdu obtížný a bylo třeba se pohybovat opatrně (těžko na cvičišti – lehko na bojišti).

Na místo zraněné osoby jsme použili figurínu určenou pro výcviky hasičů. Figurína váží 85 kg a věrohodně svým chováním připomíná opravdovou osobu.

Text a foto: nprap. Miroslav Londýn, HZS Cheb

Sdílet