Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Areál bývalé Poldi se stal cvičistěm kladenských hasičů

Taktické cvičení kladenských hasičů směny „A“ se odehrálo ve středu 23. února 2011 okolo 13. hodiny odpolední v jedné ze zdevastovaných budov v areálu bývalé kladenské Poldi.

Požár byl na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen pár minut po třinácté hodině. Oznamovatel volal, že se jedná o masivní betonovou budovu s hlubokým podsklepením. Ze sklepních prostor výchazel hustý černý kouř a v prostorách se měla nacházet údajně jedna zraněná osoba.

Operační středisko hasičů vyslalo na místo události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Kladno se dvěma cisternami (CAS 20 MB Atego 4×4 a CAS 32 T815 6×6 společně s velitelským automobilem VEA Peugeot Partner.

Hasiči byli na místě události během několika minut. Zásahová jednotka hasičů vytvořila průzkumnou skupinu v dýchací technice, která s pomocí jednoho vodního proudu vstoupila do zakouřené budovy a vydala se na průzkům. Během průzkumu ve sklepních prostorách, kde byla téměř nulová viditelnost bylo nalezeno ohnisko požáru. Hasiči požár zlikvidovali a nalezli zraněnou osobu.

Vzhledem k tomu, že budova byla zdevastovaná a na hasiče čekaly různé překážky byl velitel zásahu nucen na pomoc vyslat další skupinu o počtu dvou hasičů. Osoba byla úzkou chodbou a schodištěm vyproštěna pomocí nosítek před budovu a následně ji byla poskytnuta předlékařská pomoc.

Po vyproštění osoby byly sklepní prostory odvětrány pomocí přetlakového ventilátoru. Obě družstva hasičů si pak celou budovu prošly v případě reálného zásahu.

nstržm. Lukáš Vejvar
HZS Středočeského kraje

Sdílet