Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chtěl milion, jinak prý zapálí panelák

Litvínovští policisté sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy 31letému muži z jedné obce na Litvínovsku.

Ilustrační foto

Ten jedné lednové noci krátce po půlnoci zavolal z telefonní budky v Litvínově na linku 158 a anonymně požadoval milion a vyhrožoval, že podpálí nějaký panelák. Dále uvedl, že už zapálil dvě popelnice a jedno auto. Policisté okamžitě na místo vyslali motorizované hlídky.

Na místě činu nebyla objevena žádná podezřelá osoba. Kontrolou blízkého okolí policie našla v ulici K. Čapka doutnající plastový kontejner, který hasiči uhasili. Dalším šetřením policie o několik hodin později vyslechla i muže, který odpovídal popisu podezřelé osoby, k činu se však neměl.

Kriminalisté k objasnění případu přibrali znalce z oboru kriminalisty, odvětví fonoskopie a vyhodnotili získané stopy z místa činu. Znalec posoudil telefonní záznam z linky 158. Podezřelý muž se nakonec pod tíhou důkazů ke svému činu přiznal. Šel prý slavit narozeniny a cestou si všiml telefonní budky.

Proč zavolal na policii, nedokázal sám rozumně vysvětlit. Ještě předtím, než telefonoval, však cestou vhodil zapálenou cigaretu do plastového kontejneru a způsobil její zahoření. Pachateli za toto jednání nyní hrozí v případě potrestání trest odnětí svobody na šest měsíce až tři léta.

nprap. Ludmila Světláková
KŘP Ústeckého kraje
Policie ČR

Sdílet