Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U dvou těžkých nehod zasahovali hasiči na Hradecku

Včera 23. února 2011 ve 13:58 hodin byla na operační středisko hasičů ohlášena vážná dopravní nehoda dodávky na silnici mezi Borohrádkem a Vysokým Chvojnem na Pardubicku. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči z Borohrádku a hasiči Pardubického kraje ze stanice Holice. Na místě zasahoval vrtulník Letecké záchranné služby Hradec Králové a také pozemní záchranná služba.

Po příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že došlo k nehodě dodávky Fiat Ducato, která narazila do stromu a převrátila se na bok. Střecha vozidla byla nárazem odtržena a řidič skončil pod vozidlem. Čtyřiatřicetiletý muž utrpěl vážná zranění, kterým na místě podlehl.

Královéhradečtí hasiči zajistili automobil proti požáru a úniku provozních kapalin. Po příjezdu Policie ČR hasiči předali místo události kolegům z Holic a vrátili se zpět na své základny. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Osobní auto se čelně srazilo s kamionem

K další tragické nehodě došlo včera 23. února 2011 odpoledne na hlavní silnici č. 33 z Hradce Králové směrem na Jaroměř na Náchodsku. U obce Semonice se čelně srazilo osobní vozidlo Opel Vectra Combi s polským kamionem. Řidič osobního vozu na místě zemřel. Nikdo další nebyl zraněn.

Hasiči byli o události informováni ve 14:45 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jaroměře, Hradce Králové stanice Pražská a také z Náchoda, záchranáři pozemní záchranné služby Královéhradeckého kraje a vzlétl vrtulník Letecké záchranné služby Hradec Králové.

Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že došlo ke srážce osobního a nákladního vozidla. Třicetiletý řidič Opelu jedoucí od Hradce Králové z dosud nejasných příčin vjel do protisměru, kde se čelně srazil s plně naloženým polským kamionem. Po nárazu se nákladní vozidlo převrátilo na bok a zablokovalo silnici po celé šíři. Další dvě osobní vozidla jedoucí do Jaroměře byla poškozena částmi z havarovaných aut. Mladý řidič z osobního vozidla utrpěl zranění neslučitelná se životem, řidič kamionu vyvázl bez zranění. Hasiči zabezpečili havarovaná vozidla proti požáru a zasypali sorbentem unikající provozní náplně z převráceného kamionu.

Po zadokumentování události Policií ČR hasiči vyprostili tělo řidiče z vraku vozidla. Náklad z kamionu musel být přeložen, aby bylo možné vozidlo ustavit zpět na kola. Specializovaná firma převrátila návěs a tahač zpět na kola. Hasiči asistovali při vyproštění nákladního vozidla kvůli úniku náplní z poškozeného tahače. Silnice byla v místě nehody několik hodin uzavřena a Policie ČR odkláněla dopravu přes okolní obce. Příčiny nehody šetří Policie ČR. (foto: stanice Hradec Králové – Pražská)

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet