Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě středeční železniční dopravní nehody

Profesionální jednotka z centrální stanice Jindřichův Hradec a profesionální jendotka HZSP SŽDC byly svými operačními středisky vyslány do Deštěnské ulice v Jindřichově Hradci, kde se krátce po poledni na železničním přejezdu srazil osobní vlak s posypovým vozem SÚS.

Ilustrační foto

Sypač se nárazem převrátil na střechu a zůstal ležel mimo komunikaci. Zraněný řidič byl v okamžiku příjezdu hasičů již mimo vůz a byl příslušníky HZS předán zdravotníkům ZZS. Všichni cestující z vlaku byli náhradní dopravou odvezeni na nejbližší nádraží, nemáme u nich hlášené žádné zranění. Na vozidle SÚS hasiči dále odpojili všechny akumulátory a provizorní úpravou zamezili úniku hydraulického o­leje.

K nehodě se dostavila Policie ČR, které byla předána regulace dopravy, a dále pracovník drážní inspekce a zástupci SÚS. Po příjezdu jednotky HZSP SŽDC bylo velení u zásahu předáno jejímu veliteli. Obě jednotky společným zásahem odstranili havarovaný vůz tak, aby netvořil překážku v provozu, a poté se jednotka ze stanice Jindřichův Hradec vrátila na svou základnu. Jednotka HZSP SŽDC zásah ukončila krátce před 19. hodinou.


V Týně nad Vltavou v ulici K Jihotvaru se před 14. hodinou střetly osobní vlak a traktorový nakladač. K zásahu vyjeli profesionálové ze stanice Týn nad Vltavou a z jednotky HZSP SŽDC. Při příjezdu hasičů z Týna nad Vltavou na místo nehody, ošetřovala již ZZS zraněného řidiče traktoru. Hasiči dále provedli průzkum, zda někdo jiný potřebuje také ošetření.

Péči zdravotníků potřeboval ještě strojvůdce vlaku a dva cestující. Hasiči zároveň provedli zajištění úniku provozních kapalin a vyjmutí baterie z převráceného nakladače. Po příjezdu jednotky HZSP SŽDC bylo provedeno zajištění vlaku a nehoda byla přenechána drážní inspekci a Policii ČR k šetření. Na místo nehody si velitel zásahu vyžádal automobilový jeřáb z centrální stanice České Budějovice, pomocí kterého byl traktorový nakladač převrácen zpět na kola a následně naložen na přepravník.

Osádka automobilového jeřábu se na svoji základnu v Českých Budějovicích vrátila v 20:00 hodin, stejně tak jako profesionálové ze stanice Týn nad Vltavou. Pro jednotku HZSP SŽDC zásah skončil před 21. hodinou.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet