Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lektorka ze ZZS školila hasiče a strážníky najednou

V pátek 25.února proběhla společná odborná příprava členů zásahové jednotky SDH Chodov a chodovských městských strážníků. Hlavním tématem bylo poskytování první pomoci zraněnýcm osobám.

Ilustrační foto

Odborný výcvik vedla velmi zkušená lektorka Jana Štěfániková-Zugárová, která předávala své bohaté praktické zkušenosti z ostrých výjezdů Záchranné služby Sokolov. Ocenila profesionalitu chodovských městských strážníků během úzké spolupráce se Záchrannou službou Sokolov a tlumočila poděkování všech svých kolegů. V mnoha případech chodovští městští strážníci záchránili lidské životy před příjezdem posádky profesionálních zdravotnických záchranářů. U některých zásahů spolupracují strážníci právě s chodovskou jednotkou hasičů a to především u událostí kdy je potřeba otevřít uzavřené prostory nebo provést záchranu osob z nepřístupných prostorů nebo terénu. Při poskytování předlékařské první pomoci spolupracují hasiči a strážníci hlavně u dopravních nehod.

Hlavním tématem bylo zdokonalení a osvojení si postupů při neodkladné první pomoci u život ohrožujících stavů, jako jsou například poruchy dýchání a dušení, zástava krevního oběhu, bezvědomí, tepenné či masivní krvácení. Dále byla aktualizována kardiopulmonální resuscitace dle nenovějších výzkumů ILCOR GUIDELINES z 1. října roku 2010.

Proběhla také praktická průprava pomocí technických prostředků ve výbavě hasičů i strážníků jako jsou kyslíkové dýchací přístroje, krční límce a další záchranné prostředky. Hlavní zaměření praktického výcviku se týkalo úrazů spojených s dopravními nehodami a požáry. Pro obě složky chodosvkého městského záchranného systému je tento výcvik jeden z nejdůležitějších. Touto cestou děkujeme územnímu středisku zdravotnické záchranné služby Sokolov a hlavně naší lektorce Janě za skvělou spolupráci, které si všichni velmi ceníme.

Po povinné obědové přestávce pokračoval výcvik hasičů. Členové jednotky se přesunuli před zbrojnici, kde byl proveden strojní den. Co to je „strojní den“? To se u naší jednotky provádí kontrola funkčnosti technických prostředků, agregátů a čerpadel. Výcvikový a školící den ukončily kondiční jízdy v našem hasebním obvodu.

Info: www.sdhchodov.cz

Sdílet