Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Také v Pardubickém kraji teď hoří tráva častěji

I přes mrazivé počasí posledních dnů hasiče v Pardubickém kraji zaměstnávají požáry trávy a dalších porostů. Jen za posledních několik dnů vyjížděli hasiči k několika požárům.

Například v sobotu 26. února ve 14.04 hodin likvidovala dobrovolná jednotka hasičů z Bystrého požár suché trávy přímo v Bystrém. Požár se rozšířil od ohniště na plochu zhruba 1400 metrů čtverečních a byl likvidován dvěma proudy z vozidla CAS 25 Liaz.

Plameny se při pálení suché trávy rozšířily také v Poběžovicích na Holicku, kde zasáhly přibližně 30 m2 porostu. Hasiči požár včas zlikvidovali a nedošlo k rozšíření požáru na rodinný domek.

Požáry trávy ve většině případů způsobuje nedbalost při pálení odpadů ze zahrádek, případně při pálení klestí. I když požáry trávy zpravidla končí beze škody, hasiči při nich každoročně zaznamenávají řadu úrazů a tyto požáry mají i tragické následky.

Ohniště k pálení suchých zbytků listí a porostů by lidé vůbec neměli zapalovat ve větrném počasí. I v bezvětří je ale ohniště třeba zajistit proti šíření požáru do okolí minimálně metr širokým pásem holé zeminy. Před zapálením ohně by si lidé měli připravit zahradní hadici nebo konev s vodou ke zkropení nežádoucích plamenů. Měli by mít po ruce i další jednoduché hasební prostředky – lopaty, případně i písek na udusání a zasypání žhnoucích uhlíků vedle ohniště.

Během pálení je ohniště třeba kontrolovat a po skončení spalování odpadu ohniště řádně prolít vodou. A pokud se pálení vymkne kontrole, požár je třeba bez prodlení ohlásit hasičům na tísňovou linku 150 nebo 112.

Hasiči se také přes opakovaná upozornění stále setkávají s případy plošného vypalování porostů. Jejich vypalování přitom zákon o požární ochraně zakazuje a za hrubé porušení zákazu ve správním řízení hrozí pokuta až do 25 tisíc korun.

Foto: JSDHO Bystré

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet