Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Mokré na Rychnovsku hořela pilnice

V sobotu 26. února 2011 brzy ráno hasiči likvidovali požár nevyužívaného objektu pilnice v Mokré na Rychnovsku. Událost byla na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ohlášena v 04:04 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a Dobrušky, dobrovolní hasiči z Českého Meziříčí, Dobrušky a Opočna.

Objekt s dřevozpracujícími stroji a další technologií o rozměrech zhruba 40 krát 10 metrů byl určen k prodeji. Příčinou vzniku požáru byla zřejmě nedbalost neznámých osob, které pomocí autogenní soupravy rozřezávaly technologické vybavení. Od odlétajících jisker se vznítily zbytky pilin, odřezků a dřevitého prachu. Hasiči zřídili kyvadlovou dopravu a vodu do cisteren doplňovali z řeky Dědiny.

Hasiči dostali požár pod kontrolu v 04:39 hodin. Silným žárem došlo k poškození a zřícení střechy pilnice. Hasiči až do ranních hodin rozebírali zřícenou střešní konstrukci a dohašovali ohniska. Požár se podařilo zlikvidovat pět minut po sedmé hodině ráno. Hmotná škoda na poškozené stavební části, střeše a podlahách byla předběžně vyčíslena na 500 tisíc korun.

Ještě v sobotu krátce před půlnocí vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky, dobrovolní hasiči z Českého Meziříčí a Opočna k dohašení ohnisek po opětovném vznícení stavebních částí pilnice. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: stanice Rychnov nad Kněžnou – Jiří Václavík

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet