Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči opět likvidovali sérii požárů trávy

Nedbalost lidí v suchém a větrném počasí vede ke zvýšenému počtu požárů trávy a dalších porostů. O víkendu jich hasiči v kraji likvidovali patnáct.

I když k požárům trávy a polních porostů hasiči každoročně ve větší míře vyjíždějí v předjaří, kdy lidé připravují zahrádky na vegetační období, už o uplynulém víkendu hořely porosty v krajském městě i ve všech okresech kraje. Rozsahem největší požár hasiči v neděli odpoledne likvidovali u Dubňan na Hodonínsku, kde se oheň rozšířil na plochu zhruba 200 krát 200 metrů. Požár likvidovaly čtyři jednotky hasičů. Protože oheň kromě porostů zasáhl také plechovou chatku s dřevěným materiálem a nářadím, vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil škodu 10 tisíc korun.

Požár pole na ploše zhruba 300 krát 80 metrů čtyři jednotky hasičů v neděli odpoledne likvidovaly u Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku. Rovněž čtyři jednotky hasičů v neděli odpoledne zaměstnal požár u Vranova na Brněnsku. Oheň se ve větru rozšířil na plochu přesahující 100 krát 100 metrů. Čtyřmi vodními proudy, lopatami a dalšími prostředky hasiči bránili jeho šíření na blízký les i na dřevěnou chatku.

Přes opakovaná varování hasičů většinu požárů trávy způsobuje nedbalost při pálení odpadů ze zahrádek, případně při pálení klestí. I když požáry trávy zpravidla končí beze škody, hasiči při nich každoročně zaznamenávají řadu úrazů tyto požáry mají i tragické následky. Pálení trávy, které se vymklo kontrole, se stalo loni v březnu osudným seniorovi v Rájci-Jestřebí na Blanensku. Muž rychle šířícím se plamenům nestačil uniknout a vážným popáleninám po převozu do nemocnice podlehl. Na jaře roku 2009 si pálení odpadu na zahrádce vyžádalo život 66letého muže v Troubsku na Brněnsku. Muž u ohniště zřejmě ztratil rovnováhu a spadl do plamenů.

Ohniště k pálení suchých zbytků listí a porostů by lidé vůbec neměli zapalovat ve větrném počasí. I v bezvětří je ale ohniště třeba zajistit proti šíření požáru do okolí minimálně metr širokým pásem holé zeminy. Před zapálením ohně by si lidé měli připravit zahradní hadici nebo konev s vodou ke zkropení nežádoucích plamenů. Měli by mít po ruce i další jednoduché hasební prostředky – lopaty, případně i písek na udusání a zasypání žhnoucích uhlíků vedle ohniště. Během pálení je ohniště třeba kontrolovat a po skončení spalování odpadu ohniště řádně prolít vodou. A pokud se pálení vymkne kontrole, požár je třeba bez prodlení ohlásit hasičům na tísňovou linku 150 nebo 112.

Hasiči se také přes opakovaná upozornění stále setkávají s případy plošného vypalování porostů. Plošné vypalování trávy způsobilo i nedělní rozsáhlý požár u Vranova na Brněnsku. Plošné vypalování porostů přitom zákon o požární ochraně zakazuje a za hrubé porušení zákazu ve správním řízení hrozí pokuta až do 25 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet