Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil rekreační chatu i historická vozidla

K rozsáhlému požáru rekreační chaty došlo v noci z neděle na pondělí 28. února 2011 v obci Doubravice na Trutnovsku. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen v 01:25 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem a Hořic, dobrovolní hasiči z Bílé Třemešné, Dubence, Mostku a Miletína.

Při příjezdu první jednotky hořela celá střešní konstrukce nad obytnou částí a plameny se šířily do hospodářské části staršího objektu, který byl postupně rekonstruován. Hasiči dostali požár pod kontrolu během dvou hodin. Ještě během dnešního rána pokračovalo dohašování ohnisek.

Požár z větší části zničil střešní konstrukci, stropy, el. instalaci, okna, dveře a veškeré vybavení chaty jako nábytek, spotřebiče, bytové doplňky apod. Oheň zničil také dva automobily veterány zn. Praga, Š 100 a dva motocykly. Hmotná škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 2,8 miliony korun.

Šetřením bylo zjištěno, že požár způsobila technická závada, kdy došlo ke zkratu na přívodním kabelu el. vedení do chaty. Vzniklý el. oblouk propálil kovovou trubku, kterou kabel vedl a plameny zasáhly trám nad přívodním kabelem. Následně došlo k rychlému šíření na stropní konstrukci v obytné části a následně na střechu chaty. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet