Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V pardubickém jezeře Bajkal se topil muž

Včera, 28. února, krátce před 15 hodinou byl na operační a informační středisko hasičů oznámen případ topící osoby na jezeře Bajkal v Pardubicích Polabinách. Hasiči ihned vyjeli k místu s potřebnou technikou.

Ilustrační foto

Pomocí člunu se hasiči dostali k mladíkovi, který na tenkém ledě bruslil a zhruba v polovině jezera se propadl, a převezli ho promáčeného ke břehu. Tady byl předán zdravotnické záchranné službě. V 15.40 hodin se hasiči vrátili zpět na základnu.


Hasiči nedoporučují pohybovat se po ledu, který již nedosahuje bezpečné tloušťky 25 cm a v místech, kde není možnost pomoci v případě nouze!

Pokud se propadnete snažte se udržet nad hladinou, zachovejte klid a nepropadejte panice. Pokud jsou poblíž větve či klády, snažte se jich chytnout a volejte o pomoc.

Pokud při propadnutí nemáte na sobě oblečení z umělých vláken tzv.funkční prádlo, polyester, polyamid apod., které při propadnutí nenasákne tolik vodou jako oděv z přírodních materiálů (bavlna, vlna, peří apod.), tak se ho snažte ze sebe sundat.

Při samotné záchraně tonoucích osob z ledové vody je v prvé řadě nutné nejdříve: uvědomit složky IZS (integrovaný záchranný systém) linky 112 nebo 150 a 155. K okraji propadlého ledu se pak přibližujte s ohledem na svoji vlastní bezpečnost velice opatrně, s využitím co největší plochy (plazením, s použití žebříků, desek, klád nebo plavidel) a pokud možno upoutáni na laně s jakýmikoliv i improvizovanými plovacími pomůckami.

Po vytažení tonoucího z vody u něj zajistěte základní životní funkce, případně zahajte resuscitaci a vyčkejte příjezdu zdravotnické záchranné služby (linka155). Pokud je tonoucí při vědomí, ihned jej zbavte mokrého oděvu a zabalte do suchého. Udržujte tepelný komfort.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet