Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch plynu v Olešnici

Výbuch propanbutanu unikajícího z desetikilogramové tlakové lahve dnes vážně zranil muže v Olešnici na Blanensku.

Exploze plynu ve Křtěnovské ulici nastala ve chvíli, kdy muž vstupoval do užitného objektu u rodinného domu. Žár při explozi a tlaková vlna, která majitele domu odhodila do vzdálenosti několika metrů, mu způsobily vážné popáleniny a další zranění. Část domu tlaková vlna zničila. Hlášení o výbuchu hasiči na tísňové lince převzali v 8.49 hodin.

Na místo vyjely čtyři jednotky – profesionální ze stanic v Kunštátu a v Boskovicích a místní dobrovolná jednotka z Olešnice. Protože nebylo možné vyloučit, že padající zdivo někoho zasáhlo a zasypalo, ze stanice v Lidické ulici v Brně do Olešnice vyrazilo i družstvo hasičů – lezců s technikou k záchraně osob z výšek a hloubek, se dvěma hasiči-lezci na palubě také z letiště v Brně-Tuřanech odstartoval policejní vrtulník. Pro případné prohledání trosek byla rovněž povolána kynoložka se psem cvičeným k vyhledávání osob v sutinách.

Při příjezdu na místo ale hasiči zjistili, že zraněný muž je mimo poškozené stavení a uvnitř destruovaného objektu nikdo není. Majiteli domu hasiči poskytli předlékařskou pomoc a předali ho do péče zdravotníků.

ZZS JHM:

Na místě byl nalezen 69letý muž při vědomí, který s týmem RLP komunikoval. Muž utrpěl těžké popáleniny 1. a 2. stupně na téměř 30% těla (hlava, krk, horní a dolní končetiny), zasahující lékařka se záchranáři proto muže uvedla do umělého spánku, zajistila dýchací cesty intubací s napojením na umělou plicní ventilaci a podala veškeré nutné léky a roztoky.

Pro zajištění rychlého a šetrného transportu byl z Brna povolán vrtulník Letecké záchranné služby, který muže za stálé intenzivní péče transportoval na popáleninové centrum FN Brno.

Prostor výbuchu hasiči zajistili proti případnému dalšímu úniku plynu a ohraničili. Části uvolněného zdiva provizorně zabezpečili proti samovolné destrukci. Protože v přízemním zděném stavení o půdorysu sedm krát tři metry, které sloužilo jako dílna a letní kuchyně, tlaková vlna zbořila celou čelní stěnu a zasáhla i nosné konstrukce, k posouzení stavu objektu hasiči přivolali statika. Ten rozhodl o nutné demolici poloviny stavení.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet