Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

A zase hoří suchá tráva. Tentokrát u středočechů

O blížícím se jaru svědčí časté požáry suché trávy, rákosí a křovin. Ve většině případů za ně může lidská pohodlnost nebo nepozornost.

V úterý 1. března 2011 byl ve 12.20 hodin nahlášen rozsáhlý požár na katastru města Milovice. Jednalo se o požár přírodních porostů (zejména „stařiny“) na území bývalého tankodromu severně od ulice Ostravská v Milovicích. Požárem byla zasažena plocha cca 800×300 metrů.

Oheň se vlivem čerstvého větříku poměrně rychle šířil severovýchodním směrem a naštěstí se jej jednotkám PO podařilo lokalizovat před navazujícími lesními porosty. Na likvidaci se podílely jednotky HZS ze stanice Nymburk s technikou CAS 40 T815, SDH Milovice s CAS 32 T815, SDH Lysá nad Labem s technikou CAS 32 T148 a CAS 25 K-T815 8×8 a SDH Stará Lysá s CAS 25 Š 706 RTHP.

Pro závěrečné oborání požářiště jsme se pokusili zajistit traktor s pluhem. To se nám nakonec nepodařilo, protože zemědělci využívají tohoto období k servisu svého strojového parku. Pluh však nahradily pásy vojenských vozidel, která poskytl pan Pavel Komenda z Klubu vojenské techniky Milovice. Tři tyto stroje pomohly „rozorat“ poslední ohniska požáru.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost neznámé osoby při vypalování měděných kabelů, jejichž svazek jsem nalezl před vchodem do jednoho z bunkrů na ploše tankodromu.

Text a foto: por. Bc. Jaromír Brzák, vyšetřovatel požárů ÚO Nymburk

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet