Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Na Kladně hořela skládka pneumatik

Dne 2. března 2011 ve 14:52 hod byl nahlášený na Krajské operační a informační středisko Středočeského kraje požár pneumatik za fy. ESA Logistik, v Kladně – Dubí.

Na místo události byla prvotně vyslána jednotka ze stanice Kladno s dvěma cisternami a vyšetřovatelem, avšak během jízdy k události si velitel zásahu povolal posilové jednotky z důvodu vizuálního zjištění rozsahu požáru. Po příjezdu jednotky na místo události bylo zjištěno, že zde hoří nepovolená skládka starých pneumatik na ploše cca 80×20 m s výškou plamenů okolo 6 m.

Z tohoto důvodu byly vyžádány cestou Krajského operačního a informačního střediska Středočeského kraje posilové jednotky. Jako první přilela jednotka dobrovolných hasičů obce Hřebeč, poté dorazila další kladenská cisterna, kterou postupně posílili dobrovolní hasiči z obce Pchery, Unhošť, Brandýsek, Žilina a Smečno. Na místo požáru byl též povolán protiplynový automobil, který zajišťoval dostatečnou zásobu dýchacích přístrojů.

Vzhledem k tomu, že došlo k požáru nebezpečného odpadu a vzniku velkého množství jedovatých zplodin hoření, které ohrožovaly obytnou část Kladna a přilehlých obcí, byla VZ na místo události vyžádána účast zástupce Odboru životního prostředí města Kladna, který monitoroval situaci na místě zásahu. Lokalizace požáru byla provedena v 16:14 hod a konečná likvidace požáru byla 0 31 minut popzději. Zásah si vyžádal spotřebu cca 2200 l pěnidla a dosud nezjištěného velkého množství hasební vody, která byla na místo požáru dopravována kyvadlově z místní hydrantové sítě.

Požár nevznikla žádná škoda na majetku ani k újmě na zdraví zasahujících hasičů či civilních osob. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího šetření.

Na závěr bychom chtěli podotknout, že během uplynulého kalendářního roku se jedná již o druhý rozsáhlý požár černé skládky ojetých pneumatik v téměř totožné lokalitě průmyslové zóny, při kterém bylo nasazeno velké množství sil a prostředků. Avšak díky zkušenostem z 28. května 2010, kdy byl první rozsáhlý požár pneumatik v areálu bývalé Poldi, se nepodcenilo nasazení většího počtu zasahujících jednotek a včerejší požár se podařilo v poměrně krátké době zlikvidovat.

nprap. Jakub Štross
Vyšetřovatel požárů Kladno

Sdílet