Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali patnáct požárů trávy

Nedbalost lidí při pálení odpadů ze zahrádek byla ve středu nejčastější příčinou požárů trávy a polních porostů. V kraji hasiči vyjížděli na 15 míst.

Ilustrační foto

Na pěti místech hasiči hasili hořící trávu v okrese Brno-venkov. Z toho dvakrát vyjížděli na kopec Výhon v Židlochovicích, kde každoročně likvidují až desítky požárů trávy. Ve středu krátce před polednem hasiči ve svažitém terénu v lokalitě Strže hasili hořící plochu zhruba 100 krát 40 metrů. Do stejné lokality se vraceli ve 14.22 hodin k likvidaci požáru, který se ze dvou ohnisek rozšířil až do délky 300 metrů.

K pěti požárům trávy a dalších porostů hasiči včera vyjížděli také na Břeclavsku. Ve Velkých Němčicích, kde hořela tráva v ovocném sadu na ploše 50 krát 70 metrů, oheň ožehl také ovocné stromy a keře vinohradu.

Na Hodonínsku, kde hasiči likvidovali tři požáry trávy a dalších porostů, v Rohatci hasili i hořící násep železniční trati. Oheň se ve větru rozšířil až na plochu 40 krát 100 metrů.

I přes opakovaná upozornění lidé při pálení odpadů ze zahrádek zapalují ohniště i ve větru, kdy je rozdělávání ohně velmi nebezpečné a případný požár se rychle šíří do okolí. Hasiči se také stále setkávají s případy plošného vypalování porostů, které zvláště ve větru patří k ještě nebezpečnějším činnostem. Přitom zákon o požární ochraně vypalování porostů přísně postihuje a za opakované a hrubé porušení předpisů ve správním řízení lidem hrozí pokuta až 25 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet