Čtvrtek 3. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořelo ve firmě na zpracování odpadu, vyšetřovatel nevyloučil úmyslné založení požáru

Dne 4. 3. 2011 ve 23:29 hod. byli hasiči informováni o požáru ve firmě ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se třemi vozy, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z Poličné, Zubří a Jablůnky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru ve firmě na zpracování odpadu.

Požár viděli a ohlásili lidé z protějšího domu, kteří si všimli velkých plamenů na dvoře bývalého areálu Tesla. Vzhledem k rozsáhlosti události vyslal operační důstojník HZS Zlínského kraje na místo čtyři jednotky hasičů s více zásahovými vozy.

Hasiči byli na místě požáru do pěti minut a velitel zásahu potvrdil, že se jedná o požár odpadu. Hořící plasty se roztekly na volnou plochu a hasiči na rychlé sražení plamenů museli použít větší množství pěny. Dalšími proudy vody hasiči požár lokalizovali asi po půlhodině zásahu.

Celková likvidace požáru byla hlášena až po půl druhé ráno. Hasiči museli proniknout také do hořící plechové boudy se strojem na zpracování odpadu, kde museli zabránit dalšímu rozšíření plamenů a uchránit zbylý majetek firmy.

Při hašení došlo ke splachu látek a hasiči museli použít sorbční hady na ochranu okolí. Podařilo se také včas zabránit úniku přes kanalizační výpusť. O události byli informováni zástupci firmy i odboru životního prostředí.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo na možné úmyslné založení požáru neznámou osobou a případ je tak nadále ve společném šetření hasičů i policie.

Majitel si způsobené škody odhadl na 300.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1 mil. Kč. Požár zničil část zpracovaných plastů v odpadu a kontejnery.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet