Čtvrtek 3. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u nebezpečných látek

K nálezu nebezpečných chemikálií vyjížděli hasiči na žádost policistů včera odpoledne do Rohatce na Hodonínsku.

Ilustrační foto

Informaci o nálezu chemikálií hasiči převzali v 15.51 hodin. Podle informací policistů měly být v jednom z rodinných domů nebezpečné chemikálie a hrozil požár a výbuch. Na místo vyjela jednotka ze stanice v Hodoníně a jednotka ze stanice v Lidické ulici v Brně, vybavená speciální technikou a zařízením k likvidaci následků chemických a ekologických havárií. Z laboratoře školícího střediska HZS JmK do Rohatce vyrazila výjezdní skupina chemiků.

Hasiči, kteří zajišťovali zásah policistů, kolem domu páskou ohraničili několik metrů širokou nebezpečnou zónu, dům také odpojili od přívodu plynu a el. proudu z běžné sítě i z fotovoltaických článků na střeše. Objekt rovněž zajistili proti vzniku požáru, vzhledem k možnému výskytu nebezpečných chemikálií také vybudovali dekontaminační stanoviště.

Dům poté zkontrolovali policejní pyrotechnici. Z předběžných poznatků vyplynulo, že bezprostřední výbuch uvnitř objektu nehrozí a v dílně ve sklepě domu se vyskytují látky, které prudce reagují s vodou a v případě požáru je lze hasit pouze suchými hasivy. Jednalo se mj. o síru v množství do tří kilogramů, o zhruba jeden kilogram modré skalice, a dusičnan draselný hořčík v menším nespecifikovaném množství.

Tým chemiků z laboratoře HZS JmK policejním specialistům asistoval při zajišťování a transportu nebezpečných látek z objektu. Hasiči – chemici prostředí uvnitř domu monitorovali a pomocí Ramannova spektrometru analyzovali jednotlivé látky. Měření potvrdilo původní informaci o výskytu síry, modré skalice, dusičnanu draselného, hořčíku a dalších látek.

V průběhu zásahu byl dům opět napojen na přívod el. proudu a plynu. Krátce před 20. hodinou policisté i hasiči ukončili zásah a jednotky HZS JmK odjely na základny.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet