Čtvrtek 3. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jen za víkend devět požárů trávy a polního porostu

Hasiči Pardubického kraje jen během uplynulého víkendu zasahovali u devíti požárů trávy nebo polního porostu.

Ilustrační foto

V sobotu 5. března v 11.11 hodin vyjížděli hasiči k požáru do Dolního Houžovce, kde hořela tráva na ploše 100 × 30 m. Jednalo se o požár rozšířený při pálení klestí. Jednotka pomocí dvou vysokotlakých proudů požářiště uhasila. Poté písemnou formou bylo místo události předáno majiteli pozemku. Po likvidaci požáru a předání místa zásahu se jednotka vrátila zpět na základnu.

Ve 12.29 hodin likvidovali hasiči požár trávy o rozloze 100 × 250 m v Jaroměřicích. Na místě události zasahovaly jednotky – profesionální z Moravské Třebové a dále dobrovolné Velké Opatovice a Jevíčka. Požár hasiči dostali pod kontrolu ve 12.55 hodin a zcela zlikvidován byl ve 13.33 hodin.

Ve 12.56 hodin operační důstojník vyslal jednotku z Hlinska k požáru trávy. V ulici Havlíčkova nalezli hasiči ohnisko po pálení.

K dalšímu požáru trávy vyjeli hasiči do Nabočan, kde u hlavní silnice byla vypalována tráva. Plameny se rozšířily na plochu 4 × 100 m. Požár byl zlikvidován ve 14.50 hodin.

V 17.11 hodin byl vypalován porost v Tatenicích. Při příjezdu hasičů z Lanškrouna požářiště ještě doutnalo. Místní dobrovolní hasiči požár uhasili a profesionální hasiči místo požáru ještě na závěr zkontrolovali.

V neděli ve 14.16 hodin pardubičtí hasiči likvidovali požár trávy nedaleko hřiště v Popkovicích. Jednalo se o hořící pásy vždy v šířce 100 m.

V 15.53 hodin hořela tráva na několika místech v Radkově v jedné ze zemědělských farem.

V 17.06 hodin vyjížděli hasiči na úsek silnice z Moravské Třebové směrem na Olomouc, kde u lesa nedaleko silnice hořela tráva.

Hasiči znovu a znovu upozorňují na to, že za „vyčištění“ zahrady ohněm zaplatí lidé i několikatisícovou pokutu. Při plošném vypalování porostů se dopouští lidé přestupku dle zákona o požární ochraně, za který jim hrozí pokuta do 25 tisíc korun. Fyzické osoby mohou provádět kontrolované spalování hořlavých látek, např. shrabanou trávu pálit na hromadě.

Podnikající právnické a podnikající fyzické osoby taktéž nesmí plošně vypalovat porosty. Při spalování hořlavých látek na volném prostranství jsou navíc povinny, stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru. Podnikající právnické a podnikající fyzické osoby se při plošném vypalování porostů dopouští přestupku dle zákona o PO, za který jí hrozí pokuta do 500 tisíc korun (stejná pokuta hrozí pro nenahlášení požáru). Dále jsou povinni spalování předem oznámit příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje. Navíc dle zákona o PO pro fyzické osoby, podnikající právnické a podnikající fyzické osoby je povinnost bezodkladně oznamovat každý vzniklý požár příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet