Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořela tráva, plechová bouda i klimatizace

Hradečtí hasiči z centrální stanice byli dvanáct minut po půlnoci přivoláni k požáru trávy v ulici Na Rybárně v Hradci Králové. Hasiči na místě nenašli žádné známky požáru a vrátili se na základnu. Jednalo se o planý poplach.

Beze škody se obešel požár, který včera po páté hodině ráno zničil plechový objekt o rozměrech zhruba 10 krát 3 metry v Březhradě. Na místě zasahovali profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové, kteří během půl hodiny požár lokalizovali. Příčinou vzniku požáru byla zřejmě nedbalost neznámé osoby, která uvnitř objektu přebývala. Hasiči uhasili požár krátce před sedmou hodinou ráno. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: centrální stanice Hradec Králové)

Pět jednotek profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů vyjelo včera odpoledne k požáru trávy ve Svobodných Dvorech. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena ve 14:37 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové a stanice Pražská, hasiči HZS podniku Správy železniční dopravní cesty Hradec Králové, dobrovolní hasiči městských částí Plácky a Plačice. Požár zasáhl plochu zhruba 150 krát 50 metrů. Požár nezpůsobil žádné škody na majetku.


Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Jednotka dobrovolných hasičů z Kostelce nad Orlicí zasahovala u dopravní nehody, která se stala na silnici č. 316 v Kostelecké Lhotě. Při nehodě osobního vozidla nebyl nikdo zraněn. Hasiči zabezpečili vozidlo proti požáru a uklidili vozovku.


Územní odbor Náchod

Profesionální hasiči z Jaroměře likvidovali olejovou skvrnu z vozovky v Duškově ulici v Jaroměři – Josefově.

K požáru klimatizace v areálu závodu v Jaromírově ulici v Jaroměři vyjeli včera dopoledne profesionální a dobrovolní hasiči z Jaroměře. Po příjezdu na místo byli hasiči informováni, že došlo k požáru ve filtrech odsávání u robotnického svařování kovu. Ještě před jejich příjezdem pracovníci závodu odpojili elektriku. Spuštěné stabilní hasicí zařízení lokalizovalo požár ve filtrech.

Po provedeném průzkumu zařízení a okolního prostoru hasiči otevřeli a následně odmontovali zasažené filtry. Místo bylo předáno pracovníkům závodu a jednotky se vrátily na základny. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Ve 12:48 hodin vyjeli profesionální hasiči z Náchoda k dopravní nehodě osobního vozidla a chodkyně na nám. Čs. armády v Hronově. Při příjezdu jednotky na místo byla zraněná žena v péči záchranné služby.

Škodu 20 tisíc korun způsobil včerejší požár dřevěné kůlny v Letné v Červeném Kostelci. Na místo ve 14:13 hodin vyjeli profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolní hasiči z Červeného Kostelce. Požár dostali pod kontrolu ve 14:30 hodin a uhasili ve 14:35 hodin. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření.

Profesionální hasiči z Jaroměře a dobrovolní hasiči z Hořiček likvidovali požár trávy na ploše 50 krát 100 metrů v Hořičkách.

Jednotka profesionálních hasičů z Jaroměře byla ve 23:01 hodin přivolána k požáru v areálu firmy v Náchodské ulici v Jaroměři. Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že došlo k poruše a chybnému sepnutí čidla elektrické požární signalizace.


Územní odbor Trutnov

Trutnovští profesionální hasiči otevírali dveře bytu v ulici Bří Čapků v Trutnově – Kryblicích s nemohoucí ženou. Jednotka pomohla s jejím naložením do sanity.

Profesionální hasiči z Vrchlabí a dobrovolní hasiči ze Špindlerova Mlýna byli ve 14:49 hodin přivoláni k dopravní nehodě osobního vozidla u Špindlerova Mlýna. Řidič osobního vozidla BMW zřejmě dostal na namrzlé vozovce smyk, vjel do protisměru a narazil do sněhové bariéry. Vozidlo se následně převrátilo na střechu. Řidič byl zraněn a převezen do nemocnice. Hasiči asistovali záchranné službě s jeho naložením do sanity a následně zabezpečili vozidlo proti požáru a úniku provozních kapalin. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

K požáru trávy a keřů vyjeli včera odpoledne dobrovolní hasiči z Hostinného do obce Chotěvice. Požár zasáhl plochu zhruba 100 krát 100 metrů.


Územní odbor Jičín

Nedbalost způsobila požár školky okrasných dřevin

Tři jednotky hasičů byly včera odpoledne přivolány k požáru školky okrasných dřevin v části Soudná v Jičíně. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena ve 13:59 hodin. Na místo vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči z Jičína a dobrovolní hasiči z Valdic. Požár zasáhl okrasné dřeviny různých druhů na ploše zhruba dva hektary.

Hasiči dostali požár pod kontrolu v 15:26 hodin a zlikvidovali krátce před 16. hodinou. Požár způsobil sám majitel svou nedbalostí, když pálil hromadu klestí na ploše zhruba 15 krát 4 metry a prostor neměl dostatečně zajištěný proti šíření plamenů. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 500 tisíc korun, uchráněné hodnoty dosahují také půl milionu. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: stanice Jičín)

Tři jednotky profesionálních hasičů z Jičína a dobrovolných hasičů z Valdic a Železnice vyjely v podvečer k ohlášenému požáru travního porostu v ulici Za Humny v obci Železnice. Hasiči na uvedeném místě nezjistili žádné známky po požáru.

Požár hrabanky na ploše pět krát pět metrů likvidovali včera před půlnocí profesionální hasiči z Hořic u obce Doubrava.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet