Čtvrtek 3. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár trávy se záchranou dvou mladíků

Požár trávy v obci Zaječov byl ohlášen na tísňovou linku HZS Středočeského kraje 8. března 2011 v 15:36 hod.

Na místo byla vyslána CAS 32 T815 ze stanice HZS Hořovice a dobrovolné jednotky PO ze Zaječova, Komárova a Žebráku. Po příjezdu na místo velitel zásahu ze stanice Hořovice zjistil, že požárem je zachvácena tráva a křoví o rozměrech 30 × 30 m v obci Zaječov nad Základní školou ve strmém kopci cca 100 m od příjezdové komunikace.

Požár byl lokalizován skupinou 3 mladých chlapců. Dva chlapci ve věku 14 a 15 let se silně nadýchali zplodinami hoření a popelem z požářiště. Proto velitel zásahu ihned rozhodl o poskytnutí předlékařské pomoci, kterou prováděli příslušníci HZS a občané obce. Dále nechal na místo povolat Zdravotnickou záchrannou službu ze stanoviště Hořovice prostřednictvím Krajského operačního střediska HZS Stř. kraje.

Po dojezdu dobrovolných hasičů z Komárova bylo vytvořeno jednoduché hadicové vedení C a prováděna likvidace požáru. Do příjezdu ZZS byla prováděna první pomoc u obou chlapců, u jednoho z nadýchaných docházelo ke zhoršení zdravotního stavu, proto bylo nucené přidýchání zajištěno pomocí ambuvaku. JSDHO Zaječov a Žebrák prováděla také likvidaci požáru.

Po dojezdu dvou sanitních vozů ZZS Hořovice byli oba chlapci předáni do péče lékaře a hasiči pomohli se snesením k vozovce. Na místě byl ještě třetí mladík ve věku 17 let, který si též stěžoval na zhoršené dýchání, byl také předán k ošetření lékaři. Po dobu zásahu policie ČR zajišťovala dopravu a na pokyn velitele zásahu soustředila přihlížející občany mimo prostor ošetřování nadýchaných chlapců.

Zpracovali:
nprap. Zdeněk Laube
velitel družstva
a
npor. Ing. Hynek Černý
velitel stanice

HZS Středočeského kraje
územní odbor Beroun
stanice Hořovice

Sdílet