Čtvrtek 3. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První dva letošní větší požáry travního porostu

Ke dvěma letošním větším požárům travního porostu a části lesa vyjížděli v úterý 8. 3. 2011 hasiči na dvě místa v Moravskoslezském kraji. Čtyři jednotky nejprve zasahovaly v Mokrých Lazcích (okres Opava) na ploše necelého hektaru trávy a pak osm jednotek v Krasově (okres Bruntál), kde hořelo deset hektarů travin a částečně také lesa. Za oba požáry může nedbalost osob, které používaly autogen, respektive pálily mrtvá včelstva.

O prvním požáru – travin na Opavsku – bylo operační středisko hasičů informováno čtvrt hodiny před úterním polednem. Na místo (u bývalého zemědělského družstva) vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Opavě a dvě jednotky dobrovolných hasičů – Mokré Lazce a Hrabyně. Protože se oheň blížil k železničním kolejím, přivoláni byli také drážní hasiči (SŽDC), oheň ale nakonec vlaky vůbec neohrozil.

Hasiči dostali oheň pod kontrolu během čtvrthodiny, dohašování jim zabralo necelou hodinu. Za požár trávy a v ní 80 malých smrčků může muž, který řezal vrak auta plamenem, a přeskočila jiskra. Vyschlé trávě to stačilo…

Druhý z požárů – na Bruntálsku – byl ohlášen hasičům krátce po 13. hodině. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Krnově a Bruntálu a s nimi šest jednotek dobrovolných hasičů – Bruntál, Krnov, Světlá Hora, Horní Benešov, Město Albrechtice a Vrbno pod Pradědem, celkem deset cisternových automobilových stříkaček (převážně Tatry a také Renaulty) a další technika.

Oheň na deseti hektarech, přiživovaný větrem, dostali hasiči pod kontrolu během necelé hodiny, když vedle travního porostu chytl okraj mladého lesa. Dohasili jej za další hodinu. Požár způsobili dva zralí muži, kteří pálili uhynulá včelstva. Pálení údajně dopředu nahlásili na obecní úřad, ale zapomněli si vyslechnout upozornění, že oheň nemají zakládat.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet