Sobota 6. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny ničily včelstva

Dne 27. 9. 2005 v 19:12 hod. jsme byli informováni o požáru lesa ve Zlíně, Burešově. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Prštného a jednotka profesionálních hasičů podniku Mitas Zlín.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru chaty a včelínů v chatové oblasti Burešov.

K místu požáru hasiči natáhli několik proudů vody a začalo intenzivní hašení s cílem rychle lokalizovat požár. Společným zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na blízký les a na další okolní chatky. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Při prvotním ohledání v nočních hodinách nebyla zjištěna příčina vzniku požáru, a proto bylo rozhodnuto o pokračování šetření druhý den dopoledne. Předběžná škoda byla vyčíslena na 100.000 Kč.

V dopoledních hodinách 28. 9. 2005 se na místo požáru sjeli vyšetřovatelé hasičů i policie. Společně provedli důkladné ohledání místa činu a zajistili několik stop pro další odborné zkoumání. Podle předběžných závěrů nelze vyloučil ani úmyslné založení požáru, a případ je tak nadále ve společném šetření. Vyšetřovatelé pracovali na místě požáru v neustálém ohrožení nebezpečně se rojících včel.

Podle majitele požár zničil nejen samotnou chatku s kompletním vybavením pro včelařství, ale hlavně rozsáhlá včelstva a včelíny. Při požáru uhořelo 23 včelstev z celkového počtu asi padesáti rojů. Požár zničil i další hospodářské vybavení a motorové nářadí.

Požár zasáhl i sousední chatku, ale poškození plameny nebylo nijak velké a způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena. Chatku před větším zasažením ochránilo plechové krytí jedné ze stěn budovy.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet