Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Během víkendu hořela tráva i sláma

Profesionální hasiči z Nového Bydžova a dobrovolní hasiči ze Skřivan vyjeli v sobotu 12. března odpoledne k požáru suché trávy na louce u obce Červeněves na Hradecku. Požár zasáhl vyschlou trávu na ploše zhruba 15 krát 30 metrů. Zasahující hasiči dostali požár pod kontrolu během dvaceti minut od ohlášení. Hmotná škoda nevznikla.

V sobotu 12. března kolem 16.00 hodiny došlo k požáru suché trávy a dřevin v obci Bystré na Rychnovsku. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky a také místní dobrovolní hasiči. Ještě před příjezdem hasičů uživatel zasaženého pozemku požár částečně lokalizoval. Hasiči provedli uhašení ohniska požáru na ploše zhruba 40 krát 50 metrů. Při požáru nebyl nikdo zraněn.


Sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů zasahovalo včera 13. března před polednem v obci Chudonice na Hradecku. V hale zemědělské firmy došlo k požáru uskladněné slámy. Na místo v 11:43 hodin vyjeli profesionální hasiči z Nového Bydžova, dále dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou, Nového Bydžova, Nechanic, Skřivan, Smidar a Králík.

Sláma sloužila jako podestýlka pro drůbež a byla naskládána do výše šedesáti centimetrů. Požár také zasáhl mezistropní prostory, sendvičové stěny a šířil se tepelnou izolací. Hasiči museli po celou dobu zasahovat v dýchacích přístrojích a rozebrat část opláštění.

Pomocí nakladače byly balíky slámy vyváženy ven, rozhrabány a postupně dohašeny. Požár se podařilo lokalizovat ve 13:41 hodin. Dohašování požáru pokračovalo až do 17:09 hodin.

Na místě zůstala jednotka dobrovolných hasičů z Nového Bydžova, která prováděla dohled nad požářištěm. Kolem 20.00 hodiny došlo k opětovnému zahoření v mezistropu haly. Na místo byli znovu povoláni profesionální hasiči z Nového Bydžova, kteří dohasili ohniska požáru. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření.

Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 500 tisíc korun. Při požáru byl lehce zraněn jeden z dobrovolných hasičů, který se nadýchal kouře. Zdravotnická záchranná služba jej ošetřila a ponechala na místě zásahu.

Foto: stanice Nový Bydžov a Dobruška

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet