Středa 2. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další tragická událost v lese ve Zlínském kraji

Dne 17. 3. 2011 v 08:56 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže z lesa u obce Trnava na Zlínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem, se speciálem lezecké skupiny Land Rover, které doplnil velicí důstojník směny ze Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k úmrtí staršího muže v lese u Trnavy.

Parta tří lesních dělníků ze Strání prováděla těžbu a čištění lesního úseku na hůře přístupném místě nad obcí Trnava. Během práce je přišel navštívit jejich dvaašedesátiletý známý, který měl za pár měsíců vstoupit do důchodu a přišel se zeptat na možnou výpomoc. Jeho cílem bylo dále pomáhat při pracích v lesích, kde strávil hodně ze svého života.

Když muž vystoupal kopec k místu těžby, stačil se pouze pozdravit s partou dělníků a o minutu později padl k zemi s bolestí na hrudi. Dělníci k němu okamžitě přiběhli a začali mu poskytovat jak nepřímou srdeční masáž, tak i umělé dýchání.

Dva dělníci zůstali u zraněného, třetí běžel do údolí pro pomoc. Cestou použil svůj mobilní telefon a na tísňové lince informoval záchranáře o události. Podařilo se mu doběhnout na místo, kde měl vozidlo a přejel do obce. Záchranáře stačil informovat o tom, že událost je na velmi špatně přístupném místě v části Dvořisko.

Jako první na místo kontaktu přijela posádka zdravotníků, která rychle přejela od dopravní nehody z Vizovic. U místního obchodu čekal muž na záchranáře. Po pár minutách dorazila také kolona hasičů ze Zlína a všichni se společně rozjeli na místo pomoci.

Po několika kilometrech museli záchranáři své vozy odstavit, vzít potřebné vybavení na ramena a vydat se do lesních kopců. Snaha o projetí pomocí terénního vozidla skončila ani ne po sto metrech v těžkém bahně a rozmáčeném terénu. Nezbylo, než pokračovat pěšky. Začalo znovu pršet.

Asi po dvou kilometrech vysilujícího stoupání konečně první hasiči dorazila na místo záchrany. Dělníci stále pokračovali v masáži srdce a zcela vysílené je hasiči vystřídali. Pokračovali až do příchodu posádky zdravotníků a lékaře. Záchranáři nasadili kyslík, přístroje a dál se snažili muže přivést k životu. Jejich snaha nakonec byla marná a muž byl prohlášen za mrtvého.

Jeho tělo hasiči naložili na transportní nosítka a z těžko dostupného místa ho pomalu snesli do údolí. Cesta zpět nebyla nijak lehká, hasiči postupovali pomalu a opatrně. Během náročného transportu se střídali a odpočívali. V údolí bylo tělo předáno k ohledání a šetření policie.

Po snesení těla muže se projevilo psychické zasažení u jednoho z dělníků. Proškolený hasič v poskytování posttraumatické péče mu nabídl svou pomoc a útěchu. Od dělníků se záchranáři také později dověděli, že mrtvý muž byl členem jednotky dobrovolných hasičů.

Za poslední dva týdny je to již čtvrtý výjezd profesionálních hasičů ze Zlína na pomoc při záchraně osob v lesích okolo Zlína. Dnes sloužící směna hasičů vyjížděla ke třem z nich, a všechny měly tragický následek.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet