Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

11. memoriál JUDr. Františka Kohouta

Letos už po jedenácté se na hasičské stanici v pražských Strašnicích konal Memoriál JUDr. Františka Kohouta ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Soutěž je věnována prvnímu polistopadovému řediteli pražských hasičů, který tragicky zahynul právě při dopravní nehodě.

Každým rokem se scházejí hasiči, aby nejen soutěžili, ale hlavně proto, aby si vyměňovali zkušenosti, které pak využívají u reálných zásahů.

Letos do Prahy přijelo patnáct týmů, z toho jeden z HZS podniku Kaučuk Kralupy n/Vlt. a nechyběli ani dva stálí účastníci od našich slovenských sousedů, týmy Banské Bystrice a Nitry. Letos se poprvé soutěžilo podle nových pravidel vydaných GŘ HZS ČR, která vycházejí z podobných soutěží pořádaných ve světě a která jsme měli možnost poprvé vidět při mistrovství světa v roce 2002 na pražské Letné. Na průběh soutěže dohlížel tým zkušených rozhodčích vedený mjr. Ing. Martinem Žaitlíkem z HZS Olomouckého kraje.

Každému týmu byla připravena situace, kterou hasiči předem neznali. Auta se nacházela v různých polohách, někdy bylo jedno někdy dvě, a v jednom z nich byl připraven figurant. Týmy měly za úkol, po zajištění vozidel, ošetřit zraněného a vytvořit cestu, kterou ho vyprostí. Časový limit je 15 minut. Některá družstva si poradila lépe, některá hůře. A jak vše dopadlo?

1. HZS Středočeského kraje – Hořovice
2. HZS Moravskoslezského kraje – Třinec
3. HZS Olomouckého kraje – Přerov
4. HaZZ Slovenská republika – Nitra
5. HZS hl. m. Prahy – směna C
6. HZS Jihočeského kraje – Kaplice
7. HaZZ Slovenská republika – Banská Bystrica
8. HZS Zlínského kraje – Valašské Klobouky
9. HZS hl. m. Prahy – směna B
10. HZS Olomouckého kraje – Prostějov
11. HZSP Kaučuk
12. HZS Jihomoravského kraje – Boskovice
13. HZS Středočeského kraje – Kutná Hora
14. HZS Plzeňského kraje – Rokycany
15. HZS Libereckého kraje – Turnov

Letos se po dlouhých pěti letech umoudřilo i počasí, takže se soutěžilo pod příjemným podzimním sluníčkem. Celá soutěž proběhla bez komplikací a zádrhelů, za což patří dík realizačnímu týmu, počínaje velitelem soutěže npor. Milošem Němcem a konče pracovní četou pražských hasičů směny C. Pro pražské hasiče byla soutěž takovou malou generálkou na Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování, které se bude konat ve druhé polovině září 2006.

Foto: Roman Půta – HZS Praha.
Sdílet